Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Световното по математика в Бургас щяло да бъде най-мащабното до момента
Автор: Екип Burgas24.bg 15:55 / 18.06.2013Коментари (1)1896
©
Бивши и настоящи ученици от
ГПАЕ"ГЕО МИЛЕВ":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
ПМГ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Около 1000 топ математици от 31 страни от цял свят ще пристигнат в Бургас в края на този месец, за да вземат участие в Международното математическо състезание - BIMC 2013, което ще се състои в морския град от 30 юни до 5 юли 2013г. Това е първото му провеждане извън Азия и на територията на Европа, от създаването на състезанието през 2003г.

Предишни домакини на формата са били Тайван, Тайланд, Индонезия и Китай, които ще се представят с по 8 отбора. Южна Африка, Филипините, САЩ, Канада, Холандия, Румъния, Русия, Зимбабве, Виетнам, Мексико, Япония и Корея са само част от страните-участници в международното състезание. По регламент всяка страна участва с максимален брой от 4 отбора, всеки от които се състои от 4 състезатели, придружавани от 2 ръководители.

Общият брой на отборите е 146, 13 от които са от страната домакин.4 от тях са от Бургас, а останалите от основните математически центрове в страната - София, Варна, Пловдив, Русе, Ямбол и други.

"Отборите започват да пристигат от 27 юни на летищата в Истанбул, София, Варна и Бургас. Първи пристигат отборите на ЮАР. За всички пристигащи е осигурен транспорт от съответното летище до местата за настаняване, като при посрещането ще им бъдат подарени сувенири с морски мотиви, изработени от общинското социално предприятие "Морски знаци", сподели заместник кметът на Бургас Йорданка Ананиева.

За да се направи престоят на гостите - участници, ръководители и родители, максимално комфортен, ученици от ПМГ "Акад. Н. Обрешков" и АЕГ "Гео Милев" и учители по английски език от всички училища на територията на общината ще бъдат техни гидове по време на състезанието.

Състезанието е индивидуално и отборно, като участниците ще се състезават в две възрастови категории: 5-7 клас и 8-10 клас. Математическата надпревара ще се проведе в ПМГ "Акад. Н. Обрешков" и сградата на ПГЕЕ "Константин Фотинов" и СОУ "Иван Вазов", а писмените работи ще бъдат проверявани в Търговска гимназия, гр.Бургас.

11-членно международно жури ще оценява състезателите. Четирима от членовете са българи, а сред тях е бургазлията и участник на формата на състезанието през 2007г. в Хонг Конг - Владислав Емилов.

Организатори на събитието са Община Бургас, ПМГ "Акад. Н. Обрешков" и Съюзът на математиците в България. Медалите и купите за победителите ще бъдат осигурени от Министерството на образованието. В организацията са включени и Регионалният инспекторат по образованието и училищното настоятелство на ПМГ "Акад. Н. Обрешков" Бургас.

За всеки ден от състезанието ще се издава бюлетин със снимки и информация, което ще помогне на чуждестранните медии да отразяват събитието. Това също ще се отрази положително за популяризирането на Бургас като туристическа дестинация пред целия свят, разказа още зам.-кметът Йорданка Ананиева.

8 хотела на територията на централна градска част в Бургас са ангажирани за участници и учители по време на състезанието. Организаторите на състезанието ще се погрижат да задоволят изискванията на отборите по отношение на храната, която ще бъде съобразена с тяхната традиционна кухня. 120 гости, предимно родители, са пожелали да се присъединят към състезанието в качеството си на туристи. Много от отборите са избрали да удължат престоя си отново с цел туризъм.

На 30 юни отборите ще бъдат посрещнати и регистрирани за състезанието. На следващия ден на Централния плаж в Бургас състезателите ще се включат в спортен празник с награди. Самото състезание ще бъде на 2 юли. Докато то трае, ръководителите на отборите ще вземат участие в международна математическа конференция в КЦ "Морско Казино". Проверката на задачите ще бъде на 3 юли, когато учениците ще посетят забележителностите в Бургас и ще се насладят на екскурзия до Несебър и етнографския комплекс село Бата, и до Созопол и с. Бръшлян. В късния следобед на 3 юли състезателите ще влязат в ролята на артисти и ще представят традициите, типични за своята държава. Резултатите от математическото състезание ще бъдат обявени на 4 юли, когато ще бъде и награждаването на победителите.

Динко Раднев от ПМГ "Акад. Н. Обрешков" и Дияна Савова - председател на Съюза на математиците в България, секция Бургас, споделиха, че предстоящото състезание в Бургас ще бъде с най-голям мащаб от всички провели се по този формат до момента.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.06.2013 г.
0
 
 
На фона от всичко случващо се в България,това е чудесна новина.Успех на Бургас и нейните умни хора.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: