Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Светла Танева: Ежемесечно се регистрират щети по детските площадки в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 10:28 / 12.08.2010Коментари (0)1207
© Burgas24.bg
За това има ли опасни детски площадки на територията в Бургас и какъв контрол се осъществява в тази посока разказа Светла Танева, началник отдел "Озеленяване" в община Бургас.

- Госпожо Танева, какъв е общият брой на детските площадки на територията на община Бургас?
- Във връзка с направено преброяване общият брой на регистрираните детските площадки в районните паркове и градини и площадките в междублокови пространства с поставени игрални съоръжения е 138 на територията на цялата община. През последните години са предприети доста мерки по възстановяването на детските площадки най-вече в районни паркове и градини - там, където има най-голяма посещаемост.

- Колко са новите детски площадки в Бургас в последните години?
- От три години насам ние предприехме една кампания по възстановяване, реконструкция, обновяване и съответно проектиране и изграждане на нови детски площадки, тъй като има места, където липсват напълно изградени детски площадки. Общият брой на реконструираните до момента площадки е над 28, а 12 са новоизградените. Като най-голям успех отчитам изграждането миналата година на детската площадка за деца с физически увреждания и съответно нейното предназначение и огромния брой на хората, които проявяват интерес към нея.

- Има ли детски площадки на територията на община Бургас, които са опасни? Колко са тези, които се нуждаят от реконструкция, скъпо ли излиза тази реконструкция и не е ли по-евтино всъщност те да се премахнат?
- Тук искам да кажа, че общият брой, който съобщих в началото - 138, включват площадки с поставени съоръжения в междублокови пространства, които по най-новата наредба за условията за безопасност не отговарят на изискванията и съответно по своя статут те не играят ролята на детски площадки, а просто на пространства с по едно-две детски съоръжения. Има регистрирани такива опасни съоръжения и съответно площадки, които през последните две години бяха демонтирани напълно - казвам съоръженията. Проблемни са, доста средства отиват за цялостната реконструкция на една детска площадка, тъй като минималният брой съоръжения по новата наредба са четири. Периодично ние предвиждаме средства за реконструкция, които са крайно недостатъчни и съответно общият брой на площадките, които могат да бъдат реконструирани на година, е 7-8.

- От началото на тази година има ли закрити детски площадки в Бургас?
- Няма. Ние извършваме периодичен контрол на съоръженията и в рамките на един месец правим текущ ремонт на съоръженията и ги възстановяваме, а опасните наистина ги демонтираме. Наскоро демонтирахме опасните съоръжения на площадката в Морската градина. До края на тази година сме предвидили цялостното възстановяване на тази площадка и се надяваме да я възстановим и реконструираме във вид, който да бъде доста интересен за посетителите, с една напълно нова визия, тъй като това е най-посещаваната част от града - Приморски парк, и съответно сме задължени в рамките на тази година да възстановим площадката. Съвсем наскоро ще зарадваме посетителите и жителите на село Маринка с нова детска площадка, която до края на тази седмица мисля, че трябва да бъде завършена и до края на месеца трябва да бъде открита.

- Често детските площадки в Бургас стават обект на вандалски прояви. Застрашава ли това по някакъв начин безопасността на децата и предвиждат ли се някакви мерки в тази посока?
- Много от площадките са разположение в междублокови пространства. За съжаление не можем да опазим абсолютно всичко, което се прави за хората. Няколко пъти в интервюта сме давали напътствия и сме отправяли призиви към хората и стопаните на детските площадки, но за съжаление ежеседмично се регистрират щети. Два от случите възникнаха съвсем наскоро - на детската площадка пред един от супермаркетите в града беше открадната едната конструкция на люлката, т.е. люлеещото тяло. Два броя люлеещи тела от друга детска площадка в комплекс "Зора" наскоро бяха откраднати, но след подадени сигнали за вандалски прояви се извършва проверка на място и се съставят констативните протоколи, ние възстановяваме щетите в рамките на месец.

- Предвижда ли се обновяване на детските площадки на територията на детските градини в Бургас?
- В момента се изготвя процедура за цялостно проектиране, изграждане и реконструкция на съществуващите детски площадки в някои от детските градини, но тъй като в момента тече усилена подготовка на процедурата и тепърва предстои нейното провеждане, не бих могла повече да коментирам. Със сигурност детските площадки на територията на Бургас в близките две години ще имат и нова визия на благоустроените паркови пространства около градините.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: