Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Светла Цанева: Панагюрското златно съкровище е уникално в световен мащаб
Автор: Екип Burgas24.bg 16:40 / 03.06.2011Коментари (1)2185
© Burgas24.bg
Панагюрското златно съкровище е уникално в световен мащаб. Това каза Светла Цанева - началник на централната лаборатория по консервация и реставрация при НИМ в Бургас при представянето на златните съкровища на траките пред журналисти. Има спорове дали е произведено в Гърция или в нашите земи. Според специалистът то е местно производство.

"По това време в Гърция по това време няма практика да се правят луксозни предмети, там е времето на демокрация, докато Тракийското царство е много богато, аристокрацията тъне в лукс. Логиката е, когато нямаш традиции, да нямаш и майстори. Там, където има потребление, би трябвало да бъдат и майсторите. Има и някои грешки в надписите, които говорят, че са направени от човек, чийто роден език не е гръцкият", разясни Цанева. По нейните думи съкровището е изключително фина изработка.

"Предметите са правени чрез отливане на заготовки на телата чрез метода на изгубения восък. Отделно са отливани дръжките, ушите, копитцата на животните", допълни тя. Интересен факт, че при изследванията е забелязано използването на изключително голям набор от инструменти, с квадратно, кръгло сечение, за да се получи това богатство на орнамента и детайлите.

"Наскоро открихме върху единия ритон, че първоначално майстора е изработил една украса на шията на Хера, не му е харесало, замазал го е и отгоре е направил новата огърлица", разказа още Цанева. Общо експонатите в Панагюрското златно съкровище са девет. "Има теория, че единият ритон, който показва всъщност съда на Парис с Хера, Афродита и Атина, който трябва да отсъди коя е най-красива, трите богини са представени в трите канички или това са женски глави", разказа Цанева.

Тя коментира, че определено едната е Атина, тъй като е изобразена с шлем на главата. Смята се, че по-красива е Афродита, а третата - Хера, каза още специалистът. Съкровището бива охранявано добре в специална витрина в НИМ с видеонаблюдение и жива охрана.

По новия Закон има копие и реплика, обясни Цанева. За копие се смята точното възпроизвеждане на оригинала и обикновено включва пряк контакт с оригинала т.е. взимане на отпечатък. Репликата представлява авторски вариации и е 10% по-малко от оригинала. Има едно копие на Панагюрското съкровище в пловдивския Регионален археологически музей и няколко реплики. По магазините също така продават сувенири, които са абсолютно незаконни, допълни специалистът.

"Но все някой ден ще сложим ред за тези неща, тъй като музеите губят. Всеки, който използва чужда собственост трябва да си плати. Законът предвижда да сключат възмезден договор със съответния музей и да правят сувенири и да ги продават", разясни Цанева. Заявка за изложбата има и в САЩ, но подробности все още няма. Най-близкото гостуване ще бъде началото на октомври в Европейския парламент, когато в изложба ще бъде представена България за няколко дни. Изложбата ще бъде закрита за граждани.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
.....Изложбата ще бъде закрита за граждани.....Пустите му граждани, само се пречкат на големците. А селяни може ли да присъстват ?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: