Създават Национален център за превенция на неформалната икономика

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:19 / 17.03.2010
927
Предвижда се създаването на Национален център за ограничаване и превенция на неформалната икономика като част от проекта „Ограничаване и превенция на неформалната икономика". Това съобщи на пресконференция в Бургас доц. д-р Емилия Чингилова, доц. д-р по социология и представител на Асоциация на индустриалния капитал в България. Сдружението изпълнява проекта с подкрепата на КНСБ.

Изпълнението на проекта е започнало миналата година септември месец и ще продължи до декември месец 2013 година. В центъра ще бъдат събирани всички сигнали и идеи за това какво е сива икономика, да се обработва и събира и да се предлага консултантска помощ. Ще има горещ телефон и екипи, които на място ще дават консултации, разясни социологът. Цялостната идея на проекта е да се изследва и да се установи каква е относителната тежест на неформалната икономика в десет пилотни бранша в българската икономика като машиностроене, инфраструктурно строителство, електроника и електротехника, информационни технологии, туризъм, млекопреработване, парфюмерии и козметика и сектора на услуги от общ интерес, това е здравеопазването и пощенските услуги, обясни Чингилова.

„Най-напред задачата ние е да изработим методология и инструменти за измерване на сивата икономика. В проекта са привлечени експерти макроикономисти, икономисти, социолози и започва набиране на първична информация на ниво работодатели и граждани. Идеята е разберем какво разбират под сива икономика, какъв е генезисът", обясни социологът. Стойността на проекта е да бъде предложен конкретен пакет модул от промени в нормативните документи, които да позволят на работодателите, работещи на светло, действително да имат стимули, допълни Чингилова. Важна част от проекта е създаването на Национален център за ограничаване и превенция на неформалната икономика. В рамките на проекта ще бъдат провеждани обучения с бизнесмени. Според представителите на асоциацията тя се генерира по три оси основно: отношенията работодател - служители, работодатели - доставчици, работодатели - дистирибуция. От асоциацията започват вътрешно-фирмени одити. Идеята чрез тях да се изведе регионалният и браншовият облик на сивата икономика, обясни Чингилова.

Източник: агенция "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Чанка Коралска е временно изпълняващ длъжността кмет на Бургас
Община Бургас ще поиска от държавата да стопанисва този път
Първите крачки за изграждането на етажен паркинг във "Възраждане"...
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).