Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Създаването на атрактивна туристическа среда на остров Света Анастасия е заложено в проекта на община Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 17:06 / 18.07.2012Коментари (0)723
Създаването на атрактивна туристическа среда на остров Света Анастасия е заложено по проекта, който ще реализира община Бургас. Това каза в интервю Веселина Илиева, главен архитект на Община Бургас. "Голямата манастирска сграда сме предвидили да превърнем в музей, който да включва в себе си история на региона, на залива, на Черно море, история на културата и малко да ни върне във времето на културните деятели в Бургас и региона, които са се вдъхновявали на острова. Искаме да съживим духа на Бургас. В тази сграда на първия етаж има стари монашески килии, които са заложени за възстановяване като такива, така че една вечер човек, отивайки на острова, да преживее като монах и да се почувства като част от бившия манастирски комплекс. Ресторантът сме нарекли "Сто години назад". Стараем се да върнем традицията, там ще се предлагат стари чисто български рецепти. И искаме да възродим българщината, защото като че ли малко забравихме за миналото. Малката манастирска сграда е изцяло приемна сграда. Тя е предвидена за временно пребиваване, но не мога да я нарека хотел, а по-скоро е като убежище, в което може да се преспи, но не е курортно място, където човек да летува или плажува. Благоустрояването на средата е значима част от целия проект, включително и санирането на пристана, откъдето ще бъде подходът и това е единственият подход към острова", каза архитект Илиева. Предвидено е изграждане на достъпна среда с асансьорни уредби с външна платформа, така че всички граждани свободно и спокойно да могат да посещават острова. Идеята е заключената от години църква на острова, която е една от най-големите да бъде възродена за нов живот и да заработи по предназначение. Там в бъдеще може да се извършват кръщенета или пък сватби. "Наистина се надяваме островът да оживее. Той сам по себе си е един малък свят и има всичко във себе си", каза Илиева.
Ремонтът на мостика в Бургас е само част от реализацията на проекта, спечелен от община Бургас "Културно-историческото наследство на остров Света Анастасия" и град Бургас - атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация". По този проект ще бъде реконструиран и остров Света Анастасия. "Според предварителните разговори подготвителните действия на острова ще започнат малко по-рано, тъй като той не е активен в момента и там няма туристи и посещения, но има необходимост от една предварителна подготвителна дейност, която фирмата трябва да извърши като почистване от останали стари камъни, фундаменти и почистване на територията от саморасли храсти и треви, които трябва да бъдат премахнати, за да подготвим площадката". Тя каза, че реконструкцията на острова ще е малко по-трудна предвид пътуването по море, особено в зимните месеци, когато често островът е недостъпен заради силното вълнение.

Проектът за реставрацията на острова е съгласуван с Министерство на културата, тъй като целият остров представлява недвижима културна ценност.В проекта има указания точно как и по какъв начин да се случат нещата. "Всички сгради общинска собственост са включени в реконструкцията, като извън нашия проект са сградата на фара, която е собственост на Министерство на отбраната и старата наблюдателна кула, която също е тяхна собственост. Голямата манастирска сграда, малката манастирска сграда, ресторантът са сгради недвижими ценности и те са в обхвата на проекта. Постарали сме се инфраструктурата да е включена в обем, за да не е драстично намесена в целия силует и се намира в постройката, която включва в себе си лекарна - билкарна, трафопост и хидрофорна уредба, като тя е нова сграда и е на мястото на сегашния трафопост. Част от проекта включва изграждането на открита сцена, която да позволява провеждане на мероприятия на открито, цялостно благоустрояване на територията с изгледни площадки места за сядане и места за пребиване и на открито. Всичко това е цял проект, който ще работи като един организъм. Не на последно място е и църквата - нейното възстановяване със стенописите, възстановяване на иконостаса", каза Илиева.

Източник: агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: