Създаването на атрактивна туристическа среда на остров Света Анастасия е заложено в проекта на община Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:06 / 18.07.2012
723
Създаването на атрактивна туристическа среда на остров Света Анастасия е заложено по проекта, който ще реализира община Бургас. Това каза в интервю Веселина Илиева, главен архитект на Община Бургас. "Голямата манастирска сграда сме предвидили да превърнем в музей, който да включва в себе си история на региона, на залива, на Черно море, история на културата и малко да ни върне във времето на културните деятели в Бургас и региона, които са се вдъхновявали на острова. Искаме да съживим духа на Бургас. В тази сграда на първия етаж има стари монашески килии, които са заложени за възстановяване като такива, така че една вечер човек, отивайки на острова, да преживее като монах и да се почувства като част от бившия манастирски комплекс. Ресторантът сме нарекли "Сто години назад". Стараем се да върнем традицията, там ще се предлагат стари чисто български рецепти. И искаме да възродим българщината, защото като че ли малко забравихме за миналото. Малката манастирска сграда е изцяло приемна сграда. Тя е предвидена за временно пребиваване, но не мога да я нарека хотел, а по-скоро е като убежище, в което може да се преспи, но не е курортно място, където човек да летува или плажува. Благоустрояването на средата е значима част от целия проект, включително и санирането на пристана, откъдето ще бъде подходът и това е единственият подход към острова", каза архитект Илиева. Предвидено е изграждане на достъпна среда с асансьорни уредби с външна платформа, така че всички граждани свободно и спокойно да могат да посещават острова. Идеята е заключената от години църква на острова, която е една от най-големите да бъде възродена за нов живот и да заработи по предназначение. Там в бъдеще може да се извършват кръщенета или пък сватби. "Наистина се надяваме островът да оживее. Той сам по себе си е един малък свят и има всичко във себе си", каза Илиева.
Ремонтът на мостика в Бургас е само част от реализацията на проекта, спечелен от община Бургас "Културно-историческото наследство на остров Света Анастасия" и град Бургас - атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация". По този проект ще бъде реконструиран и остров Света Анастасия. "Според предварителните разговори подготвителните действия на острова ще започнат малко по-рано, тъй като той не е активен в момента и там няма туристи и посещения, но има необходимост от една предварителна подготвителна дейност, която фирмата трябва да извърши като почистване от останали стари камъни, фундаменти и почистване на територията от саморасли храсти и треви, които трябва да бъдат премахнати, за да подготвим площадката". Тя каза, че реконструкцията на острова ще е малко по-трудна предвид пътуването по море, особено в зимните месеци, когато често островът е недостъпен заради силното вълнение.

Проектът за реставрацията на острова е съгласуван с Министерство на културата, тъй като целият остров представлява недвижима културна ценност.В проекта има указания точно как и по какъв начин да се случат нещата. "Всички сгради общинска собственост са включени в реконструкцията, като извън нашия проект са сградата на фара, която е собственост на Министерство на отбраната и старата наблюдателна кула, която също е тяхна собственост. Голямата манастирска сграда, малката манастирска сграда, ресторантът са сгради недвижими ценности и те са в обхвата на проекта. Постарали сме се инфраструктурата да е включена в обем, за да не е драстично намесена в целия силует и се намира в постройката, която включва в себе си лекарна - билкарна, трафопост и хидрофорна уредба, като тя е нова сграда и е на мястото на сегашния трафопост. Част от проекта включва изграждането на открита сцена, която да позволява провеждане на мероприятия на открито, цялостно благоустрояване на територията с изгледни площадки места за сядане и места за пребиване и на открито. Всичко това е цял проект, който ще работи като един организъм. Не на последно място е и църквата - нейното възстановяване със стенописите, възстановяване на иконостаса", каза Илиева.

Източник: агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).