Сърфисти ползват без правила и регламент северния плаж в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
11:51 / 12.08.2012
614
Практикуващите сърф на бургаския плаж нямат обозначени коридори за влизане и излизане, създават проблеми и предпоставки за инциденти. Сърфистите нямат никакви заграждения, нямат обособена зона, влизат в морето откъдето си искат и не се съобразяват с летовниците. За това аламира наемателят на северната ивица в Бургас Атанас Атанасов. По думите му сърф зоната трябва да е отделена от плажуващите с понтонни ролки или плаващи знаци за да няма заплаха за инцидент и за сблъсъци между сърфисти и къпещи се.

"И сърфовете, както джетовете, могат да бъдат опасни. Рисковите ситуации не винаги могат да бъдат предотвратени и предвидени от сърфистите, а отговорността при инцидент носят спасителите. Всеки сърф може да причини сериозно нараняване както във водата, така и на пясъка. Опасност има и при внасянето и изнасянето на дъските, тогава също може да бъде ударен някой от плажуващите", каза Атанасов.
"Редно е да пуснат молба за коридори и да си обозначат сърф зоната с табели. Проблемът със сърфистите е идентичен като този с частните джетове и моторници. По Закон не можем да ги гоним, нямаме право, морето е свободно за всеки, допълниха от фирма "Бургас бийч", наемател на ивицата. От там настояват да има ясни правила за всичко, което се движи по вода, а стриктното им изпълняване да гарантира, че летовникът ще си отиде цял и невредим.
От "Бургас Бийч" съобщиха още, че за проблема със сърфистите, които ползват без никакви правила и регламент част от зоната на плаж - Север, с писма ще бъдат запознати областният управител, кмета на общината и ОД на МВР.

В "Бургас Бийч" постъпват ежедневно сигнали от туристи, които се жалват, че са се разминали на косъм от сблъсък със сърф. Разтревожени сме от опасността да се стигне до фатален инцидент, още повече, че наемателят на плажа носи отговорност за това, заяви Атанасов. Той предлага да бъде организирана работна среща по проблема, с участието на всички заинтересувани страни и да бъде преценено къде е най-безопасната зона за сърфиране.


Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Бургас:
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).