"Супер-Бургас" зацикли, виновни няма

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
14:27 / 28.02.2011
4328
Проектът "Супер Бургас", за който вече беше осигурена първата парична сума, в момента е спрял, стана ясно днес, на дискусия на тема "Значението на Пристанище Бургас за региона". Цялата документация по него е предадена на държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура, която трябва да вземе решения за практическото построяване на модулите по него, на този етап.

"Бащата" на "Супер Бургас" Павел Маринов успокои, че в никакъв случай няма взето решение за прекратяването на проекта, а различните процеси на неговото изграждане се разглеждат поотделно, което изцяло противоречи на философията му. Според друг специалист от екипа, архитект Петко Йовчев, причината да не се случва "Супер Бургас" е липсата на национална териториално-устройствена схема.

Тя трябва да бъде предложена от правителството и одобрена от Народното събрание, с което ще бъде начертана ясна стратегия за развитие на пристанищата в България, тяхната роля, приоритети и посоки на промяна. На днешната дискусия беше обявено, че трима заместник-министри на транспорта имат мандат да преговарят за прекратяване на вече получения заем от Япония за изграждане на контейнерни терминали в Бургас и Варна.

Това ще постави на риск развитието на Пристанище Бургас, а наказателната неустойка по договора е 1 000 000 лева, съобщи бившият заместник-министър на транспорта Александър Александров. Мнението на участниците в срещата беше, че отказът от строеж на терминали за контейнери в Бургас и Варна ще доведе до силната конкуренция на портове в съседните страни - Констанца в Румъния и Солун в Гърция.

Източник: Дарик Радио


Виж коментарите (3)

Още по темата (77):
26.09.2012 Обсъждат проект за изменение на ОУП на Бургас
26.06.2012 Приеха подробния устройствен план за "Кьошето" без дебат
25.03.2012 Махнаха Павел Маринов от "Супер Бургас"
15.12.2011 "Супер Бургас" отпада от ОП "Транспорт", търси друго финансиране
21.07.2011 Валери Симеонов: Общият устройствен план е незаконен
21.07.2011 Кметът прогнозира: Бургас ще има най-добрите велоалеи на Балканите
Още новини от Новини от Бургас:
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).