Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Строг контрол върху антибиотиците намалява вътреболничните инфекции
Автор: Екип Burgas24.bg 15:53 / 15.11.2012Коментари (0)823
©
Строгият контрол и разумното приемане на антибиотици ще намали вътреболничните инфекции. Това е една от посоките, в които заедно с МБАЛ Бургас работи Националният център по превенция и контрол на вътреболничните инфекции (ВБИ). Другата посока е контролът на инфекциите вътре в самите болници - хигиена на ръцете, скрининг на пациентите и използване на средства за изолация.

Това стана ясно на семинар за контрол на вътреболничните инфекции, организиран от МБАЛ Бургас съвместно с Националния център по превенция и контрол на ВБИ. В него участват лекари и медицински сестри както от МБАЛ Бургас, така и от други болници в региона. Семинарът се организира за първи път в Бургас, като част от стратегията на болницата за намаляване до минимум на рисковете за пациентите й, той ще продължи и утре. Пилотно в МБАЛ ще се въведат и специални европейски протоколи за регистрация и анализ на вътре болничните инфекции.

"Тези инфекции съществуват в абсолютно всяка болница, те трябва да се регистрират, а не да се укриват. Само така пациентите ще получат адекватно лечение. В нашето общество обаче съществува страх за разкриването им, тъй като се смята, че медицинският персонал е виновен за това. Всъщност в цял свят едва 36% от вътреболничните инфекции са предотвратими, останалите не са", каза в презентацията си доц. д-р Росица Вачева, завеждащ Националния референтен център по ВБИ. Тя посочи, че българските болници дават нереално ниски данни за количеството ВБИ в тях, което не помага на никого - нито на лекарите, нито на пациентите.

Вътреболничните инфекции са причинени от бактерии, вируси, гъбички, а в последно време - от резистентни щамове, т.е. микроорганизми, създали си резистентност към съществуващи препарати за борба с тях. Това се получава заради безконтролния прием на антибиотици. "У нас обикновено пациентът пие антибиотика 3 дни, докато му отминат основните симптоми, след това го спира и хвърля кутийката, а не се е доизлекувал. Така се създават резистентни щамове, които продължават да се развиват в обществото и попадат в болниците", даде пример доц. Росица Вачева и призова към разумен прием на антибиотици, включително и чрез законодателни промени и строг контрол.

Честотата на ВБИ е важен показател за качеството на медицинските услуги. В някои държави (САЩ и Канада) дори има публични бюлетини с броя на ВБИ и имената на болниците. Болница с ниски стойности на ВБИ получава по-добро финансиране, повече договори със застрахователни компании и съответно - повече пациенти. Чрез непрекъснато информиране на обществото тези държави се стремят да държат инфекциите на възможно най-ниските нива.

В Европа засега няма практика за такава информираност.

Годишно в Европа има над 4 млн. случая на ВБИ. От тях 37 000 приключват с летален изход за пациентите. Всички европейски болници харчат общо 334 евро на ден, за справяне с последствията от вътрешно-болнични инфекции, стана ясно още по време на семинара.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: