Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Страстни огнени танго ритми предстоят на Острова
Автор: Екип Burgas24.bg 17:41 / 05.07.2024Коментари (0)607
©
Първата музикална проява на Държавна опера – Бургас на о. "Света Анастасия“, включена в програмата "Купон на Острова“ 2024,  е концертен спектакъл, представящ по атрактивен начин изисканата красота на тангото – на 6 юли от 21:00 часа на живописната открита сцена край морския бряг на единствения населен остров по Черноморието. Събитията от "Купон на Острова“ за доказали притегателната си сила и всеки път островната сцена се оказва твърде тясна да побере всички желаещи да преживеят усещането за съчетания на музика, романтика и неповторим залез над морето.

За любителите на силните страсти, шеметните музикални мотиви, подвластни на южноамериканския темперамент, и характерната емоционалност на тангото в съботната вечер е концертът "Танго класика – нощ на страстта, тангото и емоциите…“.

Атрактивният музикално-сценичен проект е поредното естетично предизвикателство в лятната програма на бургаския културен институт, в която се съчетават различни музикални жанрове, представени чрез разнообразни изразни средства. Музикалните мотиви, които ще прозвучат на концерта в събота, са вплели в себе си заряда на самобитния вкус към живота, характерен за Южна Америка, както и отношението към емоционалното взаимодействие в танца на един мъж и една жена, в който се отразява вселена от чувства, красота на движения, ритми в обертоновете на страстта… Тангото е популярен жанр в изкуството – има различни направления – танго музика, танго поезия и танго танц. Възниква през втората половина на XIX век в средите на простолюдието в Буенос Айрес, Аржентина и Монтевидео, Уругвай. С течение на времето и с усъвършенстването си добива по-висок социален статус и огромна популярност на няколко континента. Тангото е философия, специфично светоусещане, изразено чрез тоналността на чувствеността и водовъртежа от емоции. Маестро Астор Пиацола е признат в историята на музиката като обновител на аржентинското танго, като по неповторим начин го издига от "музика на улицата" до музика, изпълнявана в концертните зали. Според специалистите, неговото творчество е достъпно както за ценителите на класиката, които се отличават с изискан вкус, така и за почитателите на други музикални жанрове.

Бандонеонът е любим инструмент на Стоян Караиванов, носител на престижния приз "Музиканта на годината“ 2022 в анкетата на предаването "Алегро виваче“ на програма "Хоризонт“ на БНР,  ще се представи на концерта на Острова. Той е носител и на поредица награди от национални и международни конкурси по акордеон и баян. Младият музикант е първият български бандонеонист, който свири на класическата аржентинска система. Отличен е с почетна грамота за показано високо изпълнителско майсторство от Българската академия на науките и изкуствата, Той е първият музикант от младото поколение, който е изпълнил цялото творчество на Астор Пиацола за бандонеон и оркестър, включително легендарната програма "Пиацола – последният концерт",  която повтаря последния концерт на композитора в Атина – 3 юли 1990 г. в гр. Атина, Гърция. В концерта "Танго класика“ на Острова ще участват: Стоян Караиванов /бандонеон/ & Ася Караиванова /контрабас/ Илиана Тодорова – пиано, Христо Белчев – цигулка, Евгения Маркова – цигулка, Наталия Султанова – цигулка, Нели Маринова – виола, Добриана Добрева – виолончело

 "Съчетавайки познати мелодии от класическата музика с аржентинското танго и вълшебната музика на Астор Пиацола, този концерт обещава да Ви отведе на неповторимо пътешествие в кварталите на Буенос Айрес“, разкриват философията на музикалния проект самите изпълнители, които ще представят пиесите с майсторство, вкус, страст и лична харизма.

Останалите две събития от програмата "Купон на Острова“ са: ":Любовна история“ – музика от френското класическо кино – на 12 юли, и "Едит Пиаф – Non, je ne regrette rien – 60 години от земната кончина на именитата певица – на 8 август.

Билети за концерта – на касата на Операта, каса "Часовника“, в мрежите на Grabo и Eventim. Тръгване – от Магазия 1 – Пристанище Бургас  в 20:00 часа на 6 юли.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Войната в Украйна
50-ото Народно събрание
Лека атлетика
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: