Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Спешна помощ в Бургас получи оборудване за лесно вдигане и пренасяне на пациенти
Автор: Екип Burgas24.bg 10:28 / 07.08.2024Коментари (0)1667
Центърът за спешна медицинска помощ (ЦСМП) Бургас получи оборудване за лесно вдигане и пренасяне на пациенти. То е предоставено от Ротари клуб Бургас и ще облекчи екипите при справянето с чест проблем – пренасяне на тежки и неподвижни пациенти. Модерни решения позволяват това да се случва лесно и по щадящ за медиците начин, без използване на сериозна физическа сила, включително и при липса на асансьор.

В края на миналата година Съюзът на парамедиците в България призова здравните власти да оборудват с подобни комплекти поне по една линейка във всеки областен център. Причината бе поредният спор кой е отговорен за носенето на пациента от дома му до лечебното заведение. Съгласно стандарта по спешна медицина, преместването на спешен пациент е определено като основна професионална компетентност в списъка по дейности за всички мобилни спешни екипи. В реалността обаче екипите на Спешна помощ често са съставени от жени, или от възрастни медици, които нямат нужния физически капацитет да вдигат много тежки пациенти. Търси се помощта на близки, дори на случайни минувачи и се губи ценно време.

Реакция от властите така и не последва, но със Съюза се свързаха представители на Ротари клуб Бургас. Ротарианците изразиха желание да подпомогнат дейността на тези животоспасяващи звена, като осигурят такова оборудване за ЦСМП Бургас и това вече е факт. Съвместно с ЦСМП Бургас бе избрано най-необходимо за тях оборудване, което включва три евакуационни стола за слизане по стълби, три транспортни носилки, три мултифункционални носилки и три вакуум матрака. Оборудването е полезно и при други екстремни условия – например при пострадали в планини или на непроходими за автомобил места. Стойността на самото оборудване е 10 800 лв. Транспортът също е осигурен от Ротари клуба. Част от сумата е от Фондация Ротари, в която членовете на клуба редовно правят вноски.

Измерването на стойността на един проект не е в конкретните числа. Той е в полезността, и спасяването на човешки живот. Понякога проект на ниска парична стойност носи огромна полза на общността, особено, когато е навреме.

Възможностите на оборудването бяха демонстрирани пред екипи на Спешна помощ – Бургас от Киро Тодоров и Ива Пехливанска, членове на Управителния съвет на Съюза на парамедиците в България. На демонстрацията присъстваха и ротарианци от Ротари клуб Бургас, които проявиха желание да се обучат за работа с оборудването. Причината – не се знае кога наш близък, приятел, съсед ще изпадне в беда.

Силно се надяваме примерът на Ротари клуб Бургас да бъде последван, а и институциите да направят нужното, за да осигурят екипите на Спешна помощ при пренасянето на пациентите. Тази инвестиция няма да струва много пари, а ще има огромна полза, както за пациентите, така и за здравето и безопасните условия на труд на медиците.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: