Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Специалист: Все повече деца страдат от заболяване на венците
Автор: Екип Burgas24.bg 12:08 / 18.03.2011Коментари (1)887
© Burgas24.bg
Все повече 13-14-годишни деца страдат от заболяването на венците - парадонтит. Това каза д-р Иванка Обрешкова, специалист-ортодонт в Бургас. По думите й обикновено първите признаци на болестта се появяват между 30 и 40 години, но напоследък границата на заболяването е много снижена. Еднакво се наблюдава както при жени, така и при мъже.

Парадонтозата или парадонтитът е заболяване на венците. Близо 70% от възрастното население страда от този вид заболяване. Характеризира се със зачервяване и подуване на венците, натрупване на зъбен камък и зъбна плака, кървене на венците, болка и чувствителност при допир с твърда храна или при четкане на зъбите, отдръпване на венците и т.н. Една от причините за това заболяване е лошата орална хигиена, която благоприятства за развиване на бактериите в устната кухина и оттам се образува зъбна плака, която допринася за възпалението и за активизиране му, както и задълбочаване на този процес.

"Плаката постепенно се разпространява надолу към венеца, към корена на зъба и причинява все по-голямо и по-голямо възпаление. Този процес е необратим. Първо се възпалява венецът. След това се засяга зъбодържащия апарат и костта, в която е сложен коренът на зъба. Постепенно тази кост, която държи корена се стопява. Процесът е бавен и незабележим. Освен кървенето и леките болки в началото няма други признаци. Но постепенно костта се стопява. Получават все по-големи венечни джобове, зъбите започват леко да се клатят, болят и кървят и постепенно като се стигне до средата на корена започва стопяването на костта. Зъбите стават много подвижни и оттам нататък е въпрос на време кога ще изпадат", обясни д-р Обрешкова. Зъбите трябва да се извадят. Възстановяването на останалите става чрез поставяне на мостове или протези. "Ако не се вземат мерки, се стига до поставяне на тотални протези. Ако се отиде навреме на зъболекар, този процес може да се стопира и да не се стига до такива лоши последствия", добави специалистът.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Преди децата се обхващаха още от първи клас от зъболекарите и се лекуваха безплатно.Сега хем са осигурени ,хем се плаща лечението им.А много родители не могат да си позволят да плащат за лечение на каквото и да е заболяване.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
Градският транспорт в София
Катастрофи в България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: