Специалист: Спасителните жилетки са важни в ситуации като тази край Созопол

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:38 / 11.08.2011
1050
Най-важното в такива моменти е абсолютно всички да имат спасителни жилетки, да бъде сигнализирана бреговата охрана за състоянието, в което се намира плавателното средство и да не се паникьосват. Най-важното е въобще да не влизат в такова време, защото е божа работа дали ще излязат. Така коментира ситуацията от тази нощ край Созопол Николай Иванов, началник на Водноспасителната служба на бургаския плаж.

"На първо място хората трябва да разберат, че при една по-сериозна метеорологична обстановка е абсолютно забранено да излизат с плавателни средства във водата. Специално за вчера бе съобщено, че се очакват доста силни бурни ветрове, които от своя страна допринасят за по-бурното и неспокойно море т.е. увеличава се мощта на вълната и съответно в зависимост от плавателния съд, неговата големина, или по-точно колко е малък, по-лесно се обръща", обясни той. Вълнението на морето от 3 бала се равнява на 1 метър и повече, а вече 4-5 бала се равняват на вълна от 2.5 -3 м. и вече са доста опасни.

"Предполагам,че в такова време е трябвало да влязат в залив или да излязат на момента", поясни той. От няколко дни се съобщава, че се очаква от сряда до петък да има силни ветрове и превалявания и морето да е доста неспокойно. Всичко зависи от опита, коментира възможността за справяне в подобни условия Иванов. Доста хора от вътрешността на страната притежават собствени плавателни средства. За по-големите лодки се изкарва специален курс, уточни той.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (5):
24.08.2011 Награждават участниците в спасителната операция при остров "Св. Иван"
23.08.2011 Награждават участниците в спасителната операция при остров "Св. Иван"
11.08.2011 Яхтата от инцидента край Созопол е била в техническа изправност, според собственика
11.08.2011 Кметът на Созопол: Има много новоизлюпени яхтсмени, които хабер си нямат от морето
11.08.2011 Яхта с 6 души потъна край Созопол
Още новини от Новини от Бургас:
Вечният спор: Кое море е по-хубаво – нашето или гръцкото
Добрата новина: Събраха над 13 000 лв. в подкрепа на деца и младе...
Млад бургазлия почина, след като се прибра от Гърция
Започна приемът в магистърските програми на Богословския факултет...
Предстои публично обсъждане на Годишен отчет за изпълнение на бюд...
"Джаз в Бургас 2024" се завръща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).