Специалист: Обрекохме едно цяло поколение да няма деца

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:51 / 02.10.2012
1190
През последните години, когато стерилитета не се лекуваше, нямаше финансиране, ние обрекохме едно цяло поколение да няма деца или да се подлага по няколко пъти на процедури по асистирани технологии безуспешно. Това съобщи днес по време на отчета за изминалите 12 месеца работа на звеното в Бургас, един от най-добрите специалисти в страната доц. д-р Павлета Табакова.

"Бъдещето е в профилактика, своевременно потърсване на помощ. Колкото по-близко е до хората, толкова по-достъпна е за тях тази услуга. Това, че тук има такова звено е икономически обосновано", обясни Табакова.

По думите й, облекчение за жителите на Бургас и околните градове е, че центърът за асистирана репродукция в София се съгласи, когато се подготвят документите то те да бъдат поети от специалистите, а не от гражданите.

"Тоест всички документи се обработват в Бургас. Ходене до София за подаване на документи не се случва. Превърна се и в практика това, че един от дните, в които аз преглеждам е абсолютно безплатен. Тогава идват много хора и то млади, които перспективни за методите на модерните ин-витро процедури. Направихме една програма, която нарекохме "Достъпно ин-витро". От изследванията до самата процедура, всички медикаменти както и поддръжката струва 3 600 лева. Резултата бе, че дойдоха повече млади хора. Тази програма е за хора до 36 години. Нашата цел е да издирваме семействата с репродуктивни проблеми и максимално бързо да подготвим документите им", допълни Павлета Табакова.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).