Солодобивът бе представен на голямо изложение в Тирана

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:40 / 07.06.2016
995
Солта, произвеждана по традиционна технология в уникалната екосистема на Атанасовско езеро се превърна в истински хит на изложението за фермерски и традиционни продукти и занаяти Терра Мадре - Балкани 2016, което тази година имаше своето четвърто издание и се състоя в Тирана, Албания.

В рамките на изложението, наред с познати и търсени продукти от България за първи път бе представена и солта като натурален и ценен природен дар. Терра Мадре се превърна в прощъпалник и за "Цветето на солта" - нов занаятчийски продукт на "Черноморски солници" АД, разработен след срещата с представители на солници Камарк.
Хиляди посетители на изложението имаха възможност да се докоснат до древния занаят на солничарите от Лагуната край Бургас, да вкусят изпепеляващия морски вкус на този ценен и често подценяван, но жизнено необходим продукт. Демонстрирани бяха различните видове сол, добивани в езерото, уникалната и древна технология, в голяма степен запазена и до днес там, природната стойност на Атанасовско езеро - най-богатото на птици място в България и взаимовръзката "човек-природа", показваща възможностите за хармонично и устойчиво съжителство и взаимна полза.

Представени бяха и усилията на екипа на проект "Солта на живота", LIFE+ за съхранение и подкрепа на солодобива в Атанасовско езеро чрез създаване на предпоставки за оператора на солниците да получи добавена стойност на добиваните продукти във връзка с произхода им от запазена природна територия и уникална технология с голяма степен на ръчен труд.

Големият интерес към продукцията още веднъж подчертават необходимостта от изработване на цялостна маркетингова стратегия за солта, насочена към крайния потребител и позволяваща достигането до възможно най-широк хора. Високата оценка на посетителите за качеството и вкуса на солта, разбирането за трудностите и усилията в добиването й, значението й за здравето и като кулинарен продукт и възможността за запазване на дива природа чрез устойчиво ползване на продуктите й ни дават основание да смятаме, че все по-често ще се замисляме за всичко това, преди да поръсим ястието си със солницата.

На Terra Madre Balkans 2016 бяха представени три български президиума - зелено сирене от Черни Вит, смилянски фасул и нафпавок, забележителния колбас от Горно Драглище, в който най-добрите парчета свинско са напълнени в пикочен мехур и се съхраняват в пепел. Участваха и фермери, които отглеждат източнобалканска свиня, както и куртовска капия и розов домат от с. Куртово Конаре.

Тера Мадре Балкани (2-5 юни 2016) бе събитие, организирано от VIS Албания (Международна доброволческа организация за развитие) с подкрепата на Slow Food и в партньорство с албанските министерства на земеделието и на икономическото развитие, общината на Тирана и Италианската агенция за международно сътрудничество.

Форумът събра 350 делегати от 12 държави - Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Италия, Косово, Македония, Румъния, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора.

Централният площад на Тирана "Майка Тереза" бе пространството, в което над 50 щанда от пазара "Плодовете на Земята" дадоха възможност на всеки посетител да открие за себе си огромен брой различни продукти на производителите от мрежата Тера Мадре, от президиуми на Slow Food и от Съкровищницата от вкусове - световния каталог на хранителното разнообразие.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Станете благодетел в Кампанията "Подари от сърце - сбъдни мечта"
Община Бургас иска да управлява ПланетУм и Планетариума
Бургаските адвокати ще си имат свой дом
Ужасен инцидент с тротинетка в Бургас
3D биопринтер с изкуствен интелект спасява пациенти от ампутации ...
Рибари от Ченгене скеле не очакваха това да им се случи


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).