"София филм фест на брега" в общинско кино за 10-тото си юбилейно издание

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:12 / 09.02.2012
1579
От 15 до 23 март 2012 година ще се проведе 10-тото юбилейно издание на станалия вече традиция филмов фестивал "София филм фест на брега". Това стана ясно днес на нарочна пресконференция, в която взеха участие Йорданка Ананиева - Зам. кмет "Култура и образование", проф. Георги Дюлгеров - художествен директор на "София филм фест на брега", Борислав Чакринов - Директор на ДТ "Адриана Будевска" и Йорданка Ингилизова - представител на "София филм фест" за Бургас.

За първи път в историята си фестивалът няма да напуска границите на ДТ "Адриана Будевска". Благодарение на вложените от Община Бургас средства за закупуването и оборудването на кинотехника и киномашина, Бургас вече разполага с едно модерно кино. В голямата зала ще бъдат представени 20-те филма от конкурсната програма, а в камерната ще вървят късометражните филми и тези от допълнителната програма на фестивала.

По традиция ще бъде връчена наградата "Сребриста чайка" за игрален филм - награда на журито и на публиката, както и за късометражен филм.

Програмата на фестивала ще включва три от най-новите български филми - "Аве" на Константин Божанов, "Цахес" на Анри Кулев и "Миграцията на паламуда" на Людмил Тодоров. От чуждестранните заглавия ще бъдат представени иранският филм "Раздяла", който има "Златна мечка" от фестивала в Берлин, "Момчето с велосипеда" на братята белгийци Дарден, "Огнени колесници", който е носител на 4 награди "Оскар", "Имало едно време в Анадола" на Джейлан. Цялостната програма все още се работи и ще бъде ясна в началото на месец март.

"София филм фест на брега" е организиран от Община Бургас, "Арт фест", ДТ "Адриана Будевска", под патронажа на кмета Димитър Николов. Фестивалът стартира през 2003 г., като част от големия "София филм фест". Негов художествен директор е проф. Георги Дюлгеров. По традиция фестивалът се провежда през март и стартира три дни преди края на големия фестивал в София, като дава възможност на жителите и гостите на града да се докоснат до най-новото и най-доброто от българското и световно кино.


Виж коментарите (0)

Още по темата (16):
25.02.2016 Повече българско кино ще има на "София Филм Фест на брега"
16.03.2015 "София филм фест на брега" ни среща на живо с Руси Чанев и режисьора Душан Милич
13.03.2015 Със силен старт в Бургас започна 13-тото издание на "София филм фест на
брега"
10.03.2015 Филм с номинация за "Оскар" открива тазгодишното издание на "София филм фест - на брега"
09.03.2015 Най-награждаваният природозащитен филм за 2014-а идва в Бургас
13.03.2014 Дават старт на филмов маратон в Бургас
Още новини от Новини от Бургас:
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).