ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Собственик на заведение: Ако не вдигнем ние цените, ние фалираме | ||||||
| ||||||
Ресторантьорският бранш е най-трудният в България, смята Теодор Георгиев, който държи заведение в Русе. Като повечето си колеги в страната той казва, че е бил принуден да вдигне цените: "Няма как да не ги променя, имайки предвид, че абсолютно всичко се вдига - ток, вода, материали, хранителни продукти, абсолютно всичко се вдига. Ако не вдигнем ние цените, ние фалираме. Но гледаме да е сравнително уравновесено вдигането, защото ако ги вдигнем прекалено много, клиентите няма да дойдат при нас, няма да ходят по заведения и пак ще фалираме." Адриан Николов, Институт за пазарна икономика: "Видяхме доста наказателно поведение от ресторантьори, които буквално на 20-о число, когато изтече данъчната преференция, започнаха доста ударно да увеличават цените." Диференцираната ставка за брашна беше въведена като антиковид мярка през лятото на 2020 година и от тогава беше постоянно удължавана. Данните на НАП сочат, че оборотите в сектора се увеличават двойно в сравнение с 2019 година - от 3,07 милиарда лева на почти 5,7 милиарда за 2023 година. Теодор Георгиев, собственик на ресторант: "Казвам го директно - тези 20% въобще няма да помогнат в хазната. при нас 6-7000 лв. стокооборот да се направи, трябват 15 човека. На заплати 1077 лева с тази новата осигуровка и всички разходи немислимо.", предаде БНТ. От сектора изчисляват, че за 2024 година ще внесат в хазната с 250 милиона лева повече общи данъци и в сравнение с 2019 г. Както и че намалената ставка е помогнала за изсветляването на бранша. Според данните на НАП осигурителните вноски за изминалата 2024 г. са 337,5 млн. лв., а за 2019 г. - под 200 милиона лева. Адриан Николов, Институт за пазарна икономика: "Няма макросвидетелства, че се е увеличил размерът на светлата икономика в България. А клиентите не са усетили по джоба си намаление на цените с по-ниското ДДС." - Не ми е направило впечатление, когато беше по-ниско ДДС-то, по някакъв начин да са по-ниски и цените в заведенията. - Те цените продължават да растат и да растат, въпросът е какви продукти се влагат в това, което консумираме. Повече яснота за печалбите в сектора ще има и през юли, когато ще бъде налична информацията за декларирания корпоративен данък. Още в началото на тази година браншовите организации заявиха, че са получили подкрепа от ГЕРБ-СДС, "Възраждане", "ДПС - Ново начало" и "БСП - Обединена левица" за връщане на по-ниското ДДС. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели |
на 30.01.2025 г.
0
на 30.01.2025 г.
0
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Катастрофа затвори пътя Айтос - Ябълчево
14:17 / 29.01.2025
Питат бургазлии как да се преобрази това градско пространство
14:02 / 29.01.2025
Изграждат втори вход/изход на кв. "Сарафово"
10:42 / 29.01.2025
Скръбна вест! Отиде си един от най-колоритните бургаски музиканти
11:58 / 29.01.2025
Закопчаха 60-годишна с дрога в Камено
09:37 / 29.01.2025
Два инцидента с пешеходци в Бургаско
09:17 / 30.01.2025
Актуални теми
Абонамент
Анкета