Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Снежина Маджарова: Не трябва да се злоупотребява с гражданските права
Автор: Екип Burgas24.bg 17:55 / 23.01.2010Коментари (0)1018
© Burgas24.bg
Промяна в наредбата на Общинския съвет в Бургас може да направи, така че да блокира дейността на съветниците. Това бе на път да се случи на предходното заседания. Според наскоро променената наредба, гражданите на Бургас могат да се изказват в рамките на пет минути по дадена точка в дневния ред на сесията. Необходимо е само да заявят за това писмено желание в Общинския съвет три дни преди самото заседание.

На последната сесия общественикът Георги Дражев заяви осем изказвания по точки от дневния ред. След четвъртото предизвика гнева на съветниците и в залата дори се чуха мнения да се предложи промяна в правилника, с която да се ограничи правото на толкова много изказвания. На въпрос кога може да различим дали употребяваме правото си или злоупотребяваме с него Георги Дражев каза, че съдник затова може да бъде единствено обществото.

Той каза, че е взимал думата на сесията не като обикновен гражданин. "Някой се опитва да профанизира по най- глупав начин моите изказвания. Първо аз не съм гражданин, а съм обществена личност и представлявам три организации- едната е медийна, председател съм на неправителственото сдружение „Антимафия" и общински председател на партия „Съюз на патриотичните сили". Така че аз не съм гражданина „Хикс" , каза Дражев. Той допълни,че председателя на Общинският съвет не му е разрешавала изказвания извън конкретната точка ,а според него би било по добре ако мовек има да взема отношения по няколко проблема да ги направи в рамките на едно изказване. По думите на Дражев той не смята, че е злоупотребил с гражданските си права.

Председателят на Общински съвет - Бургас Снежина Маджарова каза, че Бургас е градът в който гражданите имат най- голям пряк достъп до местните власти. "Принципът на публичността е един от най- широко прилаганите в нашата работа. По този начин Общинският съвет дава реална възможност на гражданите да вземат реално участие в процеса на вземане на решения. Ние сме длъжни да дадем възможност на гражданското общество да казва своята дума по всички важни въпроси, които приема общинския съвет и да бъде коректив на нашето управление. Проблемът е ,че правилникът на Общинския съвет не е до там прецизен и дава възможност за злоупотреба с това право" , каза Маджарова. В конкретния случай с множеството изказвания на Дражев, тя допълни ,че целта му е била да спъва работата на общинските съветници, а не да дава конкретни и ясни предложения за решаване на дадени въпроси. Тя припомни че понякога в дневния ред на сесиите има и по 80 точки в дневния ред и хипотетично даден гражданин може да запише изказвания по всяка една от тях без да наруши правилника, а Общинският съвет няма лостове, с които да се възпротиви на подобен саботаж. Според председателят на съвета е необходима корекция в правилника, но в никакъв случай не бива да се ограничава правота на гражданите да участват в дейността на съвета. Маджарова допълни,че очаква и в бъдеще подобни прецеденти.

Източник: Агенция "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: