Сн. Маджарова: За да продължи развитието на Бургас ГЕРБ трябва да има силен екип в ОбС

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
17:02 / 13.10.2011
2421
Г-жо Маджарова, според вас бургазлии запознати ли са с дейността на Общинския съвет и конкретната роля на съветниците при вземането на решения за Бургас?
Всичко, което се случва в една община, от изготвяне на най-обикновен правилник до разрешение за реализация на мащабен инфраструктурен проект, е предварително обсъдено и гласувано от Общинския съвет. Без решението на общинските съветници и най-добрите идеи и предложения на кмета на общината и неговата администрация, на граждани или други институции, не могат да се случат. Например общинската администрация предлага за гласуване бюджета, който да се отпусне за здравеопазване, култура, образование или за съставните селища, а общинските съветници са тези, които решават колко да бъде този бюджет и как да се разпредели по ресори. Друг е въпросът, че много колеги от различни партии, които в момента са в предизборна кампания си приписват заслугите за града, а дори не подкрепиха бюджета. 

В рамките на изминалия мандат колко решения взе Общинския съвет и кои от тях може да определите като изключително важни за Бургас?
За проведените 52 заседания, през мандат 2007-2011 г., Общинският съвет е разгледал 2195 докладни записки. И това е само част от работата на общинските съветници, защото в т.нар. местен парламент постъпват многобройни жалби, искания, изискват се становища, понякога се създават и временни комисии за решаване на сериозни проблеми.
Много са важните решения, които допринесоха за развитието на Бургас. Някои от тях бяха взети трудно след дълги обсъждания, често и спорове, но важното е, че все пак се случиха, от което печелим всички бургазлии. Такова решение е приемането на Общия устройствен план на Бургас, който ще реши много от проблемите на градската територия и ще направи Бургас още по-привлекателен град. Изключително важни са всички решения, които сме взели за кандидатстване по оперативни програми. С изпълнението на новите проекти, които сме приели ще се изградят канализации и пречиствателни станции в почти всички квартали и съставни селища на общината, ще се построят социални домове. Всички сме свидетели как се обновяват училищата и детските градини. Бургас е първият град в България, в който автобусите на градския транспорт ще бъдат заменени с изцяло нови и модерни. Приехме решение зa създаване на първата в страната лаборатория за процедури "Ин витро", изградена с общински финансов ресурс. Тази лаборатория вече е факт. Приехме редица наредби, като тази за финансово подпомагане на приемни семейства, живеещи в Бургас. Също Наредбата за преместваемите обекти на територията на общината и Наредбата за опазване на обществения ред. Невъзможно е да изброя всички добри неща, които се случиха в Бургас през четиригодишния ни мандат, но се чувствам удовлетворена от работата си като общински съветник от ГЕРБ и председател на институцията.

Какво не успя да свърши Общинския съвет за четири години?
Нормално е да има предложения, които са останали неприети. Лошото е, че някои от тях са изключително важни за бургазлии. Например докладната за изграждане на Индустриална зона, която беше спряна от колеги, които днес говорят за социална политика, а реално с отказа си да подкрепят предложението на кмета Димитър Николов лишиха бургазлии от хиляди нови работни места. Групата от съветници на ГЕРБ в новия Общински съвет, обаче отново ще внесе предложение за изграждане на Индустриална зона и се надявам, че след като политическите страсти след изборите утихнат колегите и от другите партии да подкрепят докладната.

Какво е заложено в програмата на ГЕРБ за следващите четири години. Има ли приоритетен район, за който ще се работи?
Програмата на ГЕРБ е много амбициозна. Такава каквато ни беше и преди четири години. Тогава Димитър Николов и ние кандидатите за съветници често трябваше да обясняваме, че тя е изпълнима. Днес вече всички виждат, че дори е направено повече отколкото обещавахме. И сега е така - имаме визия за реално изпълними проекти, които ще бъдат реализирани ако бургазлии ни подкрепят на 23 октомври.
Ще се работи във всяко едно населено място. Предвиждаме нов парк в "Меден рудник", нови спортни и плувни комплекси, нови лечебни заведения, не само реконструкция, а и строежи на нови детски градини. Г-н Николов вече обяви, че има амбицията да бъдат създадени три екозони - Вая, Атанасовски езеро и Форос, както и изграждането на пътен възел - надлез Товарна гара - Крайезерна. Така ще имаме възможност да изведем тежкия трафик от града.

Какво отличава листата на ГЕРБ за общински съветници от останалите кандидати?
Реалната ни програма за развитието на града. Лесно е да казваш ще направя това или онова, но е задължително да знаеш как ще го направиш и с какви средства. Много е важно да се знае, че за да продължат да се случват хубавите неща за Бургас на Димитър Николов му трябва силен екип от ГЕРБ и в Общинския съвет.

Виж коментарите (4)

Още по темата (339):
11.05.2012 Жителите на Дебелт ще избират кмет в неделя
17.02.2012 Бившият кмет на Царево Петко Арнаудов е платил предизборен клип с общински средства
28.11.2011 Бургаският административен съд касира изборите в с. Дебелт
10.11.2011 След жалба броят созополските бюлетини в Административен съд - Бургас
07.11.2011 БСП обжалва изборните резултати в село Рудник
04.11.2011 Бургаски адвокат: Изборите бяха пълен хаос
Още новини от Новини от Бургас:
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).