След създаване на клъстър на транспорта може да последва и такъв на туризма за Бургаски регион

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:22 / 25.02.2011
552
Нищо не пречи след създаването на клъстър на транспорта да последва и създаване клъстър на туризма, каза пред журналисти Божидар Данев - изп. председател на Българска стопанска камара. По думите му дори е задължително да има клъстър в туризма. "След това можем да говорим за връзка между двата сектора, с какво сектора на транспорта може да помогне на сектора на туризма.

Туризъм означава също транспорт. Според Данев като цяло създаването на клъстър в определени области на икономиката цели да обедини усилията на предприятия и административната мощ в съответния регион, и възможностите на други институти, които имат отношение към съответния отрасъл или подотрасъл. "Клъстър на транспорта се прави в Бургас, защото с изграждането на магистралата София Бургас, на практика Бургас става едно изключително добро място за логистика и провеждане на транспортни услуги.

Бургас ще излезе с едни гърди напред сравнено с други региони на страната. От тук нататък желанието за изграждане на логистични центрове в страната и в самия град ще нарасне неимоверно много", каза Данев. България е един от големите износители на транспортни услуги и обединяването на усилията според Данев, означава по хоризонтални линии, на ниво отрасъл да се засили това присъствие в региона. Той бе категоричен, че така ще има нови работни места и оживяване на целия регион. "Като се развие един елемент на икономиката, който е с висока добавена стойност, ще се повиши потреблението на горива, което е също част от развитието на региона", каза още Данев и добави, че предстои сериозно преструктуриране на икономиката в Бургас. Дейности, които са разхвърлени ще бъдат събрани на едно място. Според него това ще минимализира транспортната задача и разходи, като това ще позволи да бъдат освободени транспортните мощности за други цели. 

Днес следобед ще се реши кога ще се учреди клъстъра на транспорта, а каква дейност и как ще се осъществява тя, е въпрос на следващи срещи. Интерес от страната на фирмите в бранша вече има. До голяма степен изграждането на такъв клъстър ще подпомогне и реализирането на проекта "Супер Бургас", стана още ясно по време на срещата.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...
Откриха канабис в 2 апартамента в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).