Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
След 15 години чакане Бургас има Дневен център за хора с умствена изостаналост
Автор: Екип Burgas24.bg 16:04 / 07.07.2009Коментари (0)1308
©
30 деца от Бургас с умерена степен на умствена изостаналост вече прекарват деня си не затворени вкъщи, а пълноценно - в занимания и игри, обгрижени от квалифицирани педагози и социални работници.

Те ползват услугите на първия градски Дневен център за младежи и девойки с умствена изостаналост. В страната центровете от този тип са 61. Опитите да бъде отворен такъв и в Бургас са били безплодни в продължение на цели 15 години.
Добрата инициатива стана факт, благодарение на проект, разработен от Община Бургас в партньорство с Асоциация "Аркадия", който спечели финансиране по програма ФАР.

Дневният център бе официално открит днес /7 юли/ от кмета Димитър Николов и заместника му д-р Лорис Мануелян. На церемонията присъстваха още зам.-кметът Красимир Стойчев, председателят на Общински съвет - Бургас Снежина Маджарова, директорът на дирекция „Социално подпомагане" - Бургас Вълчо Вълчев, представители на Община Бургас, координатори по програма ФАР за област Бургас, ръководители на социални институции, експерти от неправителствени организации, директори на социални звена, девойките и младежите - потребители на социалната услуга, техните родители и членовете на екипа, който обслужва центъра.
Проектът е на обща стойност около 167 000 евро. След спечелването му за изпълнителна агенция е определо Министерство на труда и социалната политика, чрез програма "Деинституционализация посредством предоставяне на услуги в общността за рискови групи", бюджетна линия: BG 2006/018-343.01.01.
В рамките на проекта е извършен ремонт на помещения, предоставени от Община Бургас с решение на местния парламент, които се намират във входове А и В на бл. 10 в к-с „Славейков".

Те вече са обзаведени и оборудвани с всичко необходимо за осъществяване на следните дейности: работа в посока индивидуално развитие, обучителни дейности, трудотерапия, арттерапия и рехабилитация /лечебна медицина/. За функционирането на дневния център се грижат директор, 2 социални работници, 2 асистенти, медицинска сестра, рехабилитатор, трудотерапевт и санитар.
По време на откриването д-р Мануелян и началникът на отдел „Социални дейности" в Община Бургас Мая Казанджиева получиха от кмета Николов заслужена похвала за желанието и упоритостта, с които работиха за реализацията на проекта. Новият център бе благословен от отец Захари, който съобщи, че богослов ще води занятия по православно обучение с децата, ползващи социалната услуга, по два учебни часа всяка седмица.

Тридесетте младежи и девойки, записани в центъра, не са сираци - имат си родители, които ги обичат и се грижат за тях. Те са завършили бургаското помощно училище „Отец Паисий", но след това социализацията им буквално е спряла. Те са останали затворени вкъщи, където са отглеждани като саксийни растения обикновено от единия родител, докато другият ходи на работа. В Дневния център ще бъде подобрено личностното им развитие и младежите ще изградят умения в някаква степен да се грижат сами за себе си, няма да са самотни - ще са заедно. Грижата, която предлага центърът, ще даде възможност на родителите да се реализират професионално и да повишат семейното благосъстояние.
Община Бургас ще продължи да търси и използва най-добрите модели за децентрализация и деинституционализация на грижите за хората с увреждания, защото това е най-прекият път към тяхната интеграция в обществото.
По последни данни в община Бургас живеят близо 7000 души с различни увреждания.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2024
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: