Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Славейка Николова: Пада възрастовата граница на децата, уптребяващи наркотици
Автор: Екип Burgas24.bg 11:42 / 22.03.2011Коментари (0)962
Възрастовата граница на деца, експериментиращи и употребяващи психоактивни вещества, е паднала много. Това каза Славейка Николова, секретар на общински съвет по наркотични вещества, по време на обучението за повишаване превенцията срещу употребата на наркотични вещества сред непълнолетни и малолетни. Организатор на събитието е Общинския съвет по наркотично вещества и превантивно- информационен център - Бургас.

По думите на Николова деца на 9-10 годишна възраст започват да пушат, от 7-8 клас- да употребяват алкохол и от 8 клас -наркотици. Тази тенденцията за употреба на психоактивни вещества се наблюдава във всички бургаски училища. "Имаме сведения, че деца, които до момента не са посягали към цигара, вземат психоактивни вещества. Страшното е, че за по-малките бирата и шампанското не е алкохол, защото е газирано и има балончета. Вече по-големите започват да експериментират с твърд алкохол, което не е много добре. И, всъщност, към една моно преминаваме към полиупотреба на психоактивни вещества", каза още Николова.

По думите й това е обучение на специалисти от различни институции. Ще присъстват педагогически съветници, здравни специалисти, представители от местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и от детска педагогическа стая. Това са две двудневни обучения от 25 души в групи. Специалистите ще бъдат обучавани главно за работа със скрининг инструменти т.е. ранното хващане на деца, експериментиращи и употребяващи психоактивни вещества. Засега броят на участниците е 50, като има още заявки за участие, но няма как да се включат тези хора. Предвижда се още едно обучение, което щ бъде през май месец на тези, които не са успели да се включат. В Бургас за първи път се провежда такъв тип обучение. До момента са проведени такива в други градове на България, тъй като това е по проект на Националния център на наркомании " Слушай детето. Оказване на помощ и услуги за деца и младежи, експериментиращи и употребяващи психоактивни вещества", финансиран от Европейската банка. Част от техниките за ранно откриване на прием на наркотични вещества са предимно тестове от Мичиганския университет, които са адаптирани за българските условия .

"Те са по принцип за алкохол и наркотици и комбинирани, има тестове за травми. Част от тестовете, по които ще работим са краткият мичигански тест за алкохол, Крафт теста и други", каза още Николова. Самото обучение ще протече с интерактивни игри и решаване на казуси. Семинарът ще се води от Славейка Николова. "Целта е да се намесим по-рано, да предотвратим по-нататъшната употреба и злоупотреба на психоактивни вещества от децата. Заложили сме не токова на теоретичната част, която специалистите ще получат на диск ,колкото самата практическа част, за да могат по-лесно да разпознават злоупотребата. Да отренират разговорите, които трябва да се водят и начини, с които да работят с младите хора", добави още Николова.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Влизането на България в Шенген
Градският транспорт в София
Катастрофи в България
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: