Синдикалисти консултираха безплатно бургазлии на главната улица

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:27 / 07.10.2013
962
Световният ден за достоен труд бе отбелязан в Бургас с отворена приемна на улица "Алеко Богориди", организирана от КТ "Подкрепа". Синдикалистите консултираха безплатно бургазлии в сферата на трудово-правните въпроси, пазара на труда, обучението и квалификацията, дейностите за младежи и безопасността при работа. Инициативата, която продължи до 13:00 часа днес, е част от кампанията за Достоен труд на Световното синдикално движение и се провежда в още 7 града в страната.

"Това, че сме излезли на улицата, означава, че искаме да сме по-близо до хората. Отделно раздаваме и ваучери за консултации на гражданите, които се притесняват да споделят своите проблеми на открито. Уверяваме, че при нас анонимността им ще бъде запазена", каза Иван Костадинов - председател на КТ "Подкрепа" - Бургас. В инициативата се включиха още заместникът му Дянко Димов, Румяна Диянова и членове на синдиката.

Според КТ "Подкрепа" скок в нарушенията на трудовите права логично се наблюдава в края на сезона при освобождаване на работниците от курортите.

"Сега е краят на туристическия сезон, може би последните сезонни работници ще бъдат освободени през октомври. Най-честите нарушения се изразяват в неизплащане на заплати и проблеми с трудовите договори. В рецидив се превръща това, че част от хората, започвайки работа, сключват писмен договор за определена заплата и устен договор за заплащане извън него. Именно тук е големият проблем, защото приключвайки сезона работодателят често не спазва това обещание", допълва Костадинов.

Според него голяма част от младите хора не знаят къде да потърсят информация за своите права, а откритите приемни целят да ги запознаят точно с това. Синдикатите подават сигнали до Инспекцията по труда, която по закон съблюдава спазването на трудовото законодателство.

Миналата седмица в Бургас заработи и първият Регионален съвет за тристранно сътрудничество в страната. Той включва Инспекцията по труда в Бургас, синдикатите КТ "Подкрепа" и КНСБ, представители на работодатели. Неговата цел е да разрешава конкретни казуси, свързани с условията на труд в предприятията в Бургас.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day
Затварят за дълго време тази улица в Бургас
Интересно събитие предстои в Бургас
Младежи от Бургаско пътуваха безплатно в Европа с инициатива на Е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).