Щипка девесил прави рибената чорба в Бургаско неповторима
Рибената чорба е едно от най-типичните от години назад ястия за региона на Бургас, а приготвянето ѝ изисква търпение и голям майсторлък. Рибена чорба тук винаги се е приготвяла, живеем на море, има риба. Носителите на традицията са рибарите, те знаят и една от най-добре пазените тайни по Черноморието ни – рецептата за най-вкусна рибена чорба. Това каза за БТА Пламена Кирова, уредник на отдел "Етнография" към Регионалния исторически музей в Бургас.
Има интересна ритуалност, която е свързана със стара легенда. Тя гласи, че веднъж Свети Никола излязъл с приятели с една гемия в морето. Неочаквано ги връхлетяла буря и гемията се продънила, започнала да се пълни с вода и да потъва. Спътниците на светеца му се подиграли, че не може да направи чудо и да ги спаси. Тогава той уловил с ръце шаран и с него запушил дупката на пробитото дъно. Така възникнала традицията за приготвянето на рибена чорба.
Тя обаче се приготвя не само на Никулден, а и без поводи, а нещото, което я прави неповторима, е девесилът, казват рибари от рибарското селище "Ченгене скеле" край Бургас. Според тях в бургаския край думата супа най-често се свързва с вкусна рибена чорба. Приготвя се от няколко вида риба - сафрид, чернокоп, барбун, попчета, шаран, лефер, както и кромид лук и други зарзавати. Сервира се гореща, хубаво върви с ракийка, твърдят рибари. В бургаския край ястието е известно и като рибен курбан.
От община Бургас добавиха за БТА, че тази година са раздали безплатно на жителите и гостите на града книжка с най-вкусните и автентични бургаски рецепти за рибена чорба. Освен тях, има и рецепти за пълнен шаран в тесто, риба в бекон, пастет от паламуд и други.
Рецептурникът не може да бъде намерен по магазините, раздава се безплатно и е безценен подарък за всяка кухня, казаха от общината.