Шефът на РИОСВ: Всички предприятия ще бъдат еднакво проверявани

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:09 / 12.01.2010
583
Интервю с шефа на РИОСВ Бургас Инж. Инж. Бойчо Георгиев:

- Мотивите Ви, за да заемете тази длъжност. Едва ли са финансови, защото досега работехте във фирма, известна с доброто заплащане....
- Ще развенчая един мит - разликата в заплащането ми е минимална. Вече имаше спекулации в пресата, че съм оставил работа със заплата в пъти по-голяма от сегашната. Но както се казва - не всичко е пари. Директорският пост в РИОСВ за мен преди всичко е и по-нататъшна професионална реализация.

- В каква посока?
- Ще подобря контролните функции на дирекцията. Още повече, че знам къде са проблемните точки. Все пак досега съм бил от другата страна и съм придобил голям практически опит, който ще ми е особено полезен.

- Да говорим ли въобще за възможността да си затваряте очите пред нарушения, извършвани от, да го наречем, предишния Ви работодател?
- Не. Законите ще бъдат спазвани и стриктно прилагани. Всички предприятия ще бъдат еднакво проверявани. Ясно ми е, че контролните органи не са долюбвани, но законът трябва да бъде уважаван. Няма да има компромиси.

- Смятате ли и Вие да ревизирате дейността на предишното ръководство?
- Нормално е да се направи одит, но той ще бъде извършен от министерството.

- Нямам предвид само финансова ревизия. През последните четири години медиите доста трудно комуникираха със структурите по места на МОСВ. Тяхната дейност бе обгърната в тайнственост и поради това и журналисти, и граждани трудно могат да кажат добре или зле е работено например тук - в бургаската РИОСВ.
- Точно заради това ще се придържам към принципа на прозрачност в управлението на инспекцията. Особено в тази част, свързана с измерванията - ще настоявам служителите на инспекцията, които присъстват при замерванията, стриктно да спазват закона.

- Имате ли вече наблюдения как досега са се движили нещата - има ли случаи на неналожени санкции или пък занижени?
- Смятам да проверя как са се движили санкциите, но затова ми трябва повече време, а тези първи дни медиите не ми дават възможност.

- Кризисните точки по отношение опазване на околната среда в областта.
- Те са ясни - промишленото замърсяване и опазване на защитените зони. За съхраняването на тези територии се изискват усилия, защото инвеститорският интерес продължава. Ще подчертая, че и одобрявани ще бъдат само тези инвестиционни намерения, които отговарят на условията в нормативната уредба. Категоричен съм, че на преписките ще бъде отговаряно в срок. При предишното ръководство е имало доста оплаквания, че са е бавело разглеждането на съответните документи. Още в първия си ден като директор помолих колегите да бъдат стриктни по отношение на сроковете.

- А има ли много натрупани преписки?
- Не, няма.

- ЕС ни посочи четири проблема във връзка с опазване на защитени зони. Два са в Бургаска област - Иракли и „Златна перла". Какво трябва да се предприеме?
- Процедурата за Иракли е започнала в едно друго време, когато не бяха определени защитените зони. Тогава е била възможна реализацията на инвестиционни намерения там. Доколкото съм запознат, министерството има становище, което е пратено в ЕК, но в момента по жалба на екологична организация върви съдебна процедура по обжалване на предишното решение за строителство. А в „Златна перла" нещата вече са в компетенцията на РДНСК.

- Проблем на бургазлии специално е промишленото замърсяване.
- Две са фирмите в града, чието производство в по-голяма степен замърсява въздуха, но и в двете предприятия са направени сериозни инвестиции, за да се ограничат щетите по отношение опазване на околната среда. Последните измервания показват, че там се спазват екологичните изисквания. Изграждането на съответните съоръжения изисква много пари. Направено е много, но се иска и още. Общо взето, всяко едно предприятие замърсява. Но едно замърсява в нормата, друго - не. Бургас е твърде замърсен град. Голямо влияние оказват и много автомобили. Особено лятото.

- На колко места се извършва измерване за замърсяване на въздуха в Бургас?
- На три. Монтирани са станции тук - в сградата на РИОСВ, в Меден рудник и в Долно Езерово

- Достатъчно ли е това?
- Никога не е достатъчно, но в качеството си на общински съветник знам, че скоро ще бъде купена и мобилна станция за емисионен мониторинг, което е най- подходящо. Съществуващите стационарни станции не дават възможност да се разбере точно откъде идва замърсяването, ако има такова.

- Достатъчно високи ли са санкциите за нарушителите, според Вас?
- Въведените стандарти са по- високи дори и от тези в страни от Западна Европа. Нормите за допустимо замърсяване са ниски, но проблемът не е в тях. Ще държа да бъдат налагани по- строги санкции на нарушителите, но ще заложа и на диалога. Фирмите трябва да бъдат убедени да изпълняват изисквания на закона. По - добре да изпълняват екологичните изисквания, отколкото да работят в условия на санкции. Тези, които не откликнат на диалога, ще бъдат принуждавани със строгостта на закона. Когато им стане неизгодно да плащат глоби, сами ще започнат да монтират екосъоръжения.

- Къде е Бургас в една класация за чистота на въздуха?
- Не знам, но измерванията показват подобрение. Преди години въздухът е бил много по- мръсен от сега, но тогава не се казвало.

- Досега не споменахме нищо за водите...
- РИОСВ по закон се занимава с отпадните води, но и тук ситуацията е същата като при въздуха. Изграждането на пречиствателни станции изисква много пари. Големите замърсители са градовете, но нямат средства. По нормативна уредба общините са длъжни да изградят пречиствателни станции и канализации, но нямат пари.

Източник: в. "Компас"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Чанка Коралска е временно изпълняващ длъжността кмет на Бургас
Община Бургас ще поиска от държавата да стопанисва този път
Първите крачки за изграждането на етажен паркинг във "Възраждане"...
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).