Шефът на АБЧО: Спорът Варна или Бургас е безкраен

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:22 / 29.01.2010
1002
Марияна Кънчева е изпълнителен директор на Асоциацията на българските черноморски общини (АБЧО). В организацията е още от 1995 г. и е един от хората, които имат най-голяма заслуга за развитието й. Първото голямо събитие на АБЧО за годината във Варна е българо-норвежката работна среща, посветена на енергийното планиране на общините. Марияна Кънчева разказа какви са приоритетите на асоциацията, както и какво по нейно мнение трябва да се случи, за да видим ускореното развитие на региона.

- Асоциацията на българските черноморски общини започва годината с важен българо-норвежки проект, насочен към повишаване на енергийната ефективност. Тази сфера вече се очертава като един от приоритетите на организацията. Какъв е реалният ефект от подобни проекти, водят ли те наистина до модернизация на общините?
- Много ми е приятно, че енергийната ефективност се възприема като наш приоритет. Асоциацията трупа капацитет и опит още преди 2000 г. в областта на управление на енергията и енергийното планиране, промоцията на възобновяемата енергия като алтернатива не само по отношение на сградите, но и на градския транспорт. За 10 години с европейско финансиране успяхме да създадем три енергийни агенции, независими от АБЧО, които работят в Бургас, Добрич и Варна, но ползват и нашите екипи. И към днешна дата енергийното планиране звучи много нестандартно и иновативно за нашите общини. Не можем да сме доволни, че в никоя от тях енергийната ефективност не се проявява като приоритет. Ние обаче продължаваме да информираме кметовете и тяхната администрация за важността на темата за управлението на енергията, вкл. и в икономически аспект. Вярно е, че това е свързано с първоначални инвестиции, но пък в края на краищата има достатъчно програми и фондове, които са достъпни за тях и могат да бъдат ползвани при добре подготвени проекти.

- Има ли все пак общини, които се възползват от тези възможности?
- Да, такава е община Добрич например. Там има определени успехи, които създават и модел, който може да се ползва и от другите общини и кметове. Голям е проблемът и с човешкия ресурс, няма подготвени експерти, особено в малките общини. Там не могат да си позволят да назначат такива служители, дори да направят конкурс, защото рядко се явяват добре подготвени кандидати. Това, с което можем да помогнем на кметовете в тази ситуация, е да помогнем техните инженерни кадри да бъдат обучени, вкл. и в чужбина по наши партньорски проекти. Хубавото е, че вече чуваме, че и на национално ниво се споменава темата. Говори се разработване на енергийната стратегия, а също и за подготовка на изцяло нов закон за енергийната ефективност. Няма как да не сме част от темата, след като сме част от ЕС, а там управлението на енергията не е нещо ново, дори не звучи вече модерно.

- Какви са другите приоритети на АБЧО през 2010 г.?
- Ще се опитаме да се ангажираме активно с туризма. Има много дебати, текат кръгли маси със заинтересованите страни по въпроса трябва ли да има нов закон, или да направим поредната, да кажем, 50-а поправка на съществуващия. Естествено, за черноморските общини този отрасъл е приоритетен и затова ние сме силно ангажирани с темата. Имаме идея да организираме кръгла маса с нашите кметове и ресорния заместник-министър. Вероятно това ще се случи в ранната пролет. В следващите месеци ще се опитаме да приложим подобен модел и по другите важни теми за региона, за да ги обсъдим с политиците, които работят по тях.

- Българското Черноморие е териториално обособен регион, но не и административно. Трябва ли да се направи крачка в тази посока, за да може да прави по-добра политика за крайбрежието ни?
- Коментирали сме тази идея, но се получава големият въпрос Варна или Бургас да са центърът на този регион. Не съм оптимист, че по тази тема може да се постигне единомислие и разбирателство между двата силно развиващи се града. Така че за момента е по-комфортно те да са и двата центрове на райони за планиране. Но, разбира се, Европа е на регионите и ако българските региони успеят да се развият като структури, тогава ще сме наистина като европейците. Това естествено е естествено тежък процес, изисква много време и сериозно финансиране. Проблемите във всяка държава са регионални и регионално трябва да е планирането на решенията им. Но това ниво на властта в България на практика липсва, а областите са административни структури, които не могат да поемат тази функция.

- А какво е тогава бъдещето на големите и малките общини в рамките на Черноморския регион? Дали малките общини ще бъдат, образно казано, засмукани от двата големи центъра, или ще видим обратния процес?
- Нито за миг не съм усетила опасност от това по-малките съседни общини да се слеят с Варна или с Бургас. Тъкмо обратното, в последните години се вижда сериозното развитие на малките общини. Те са предпочитани за инвестиции, имат своята индивидуалност и като цяло нещата в тях стават все по-добри. Съмнявам се, че тази тенденция може да се промени.

- Ще се превърне ли Черноморието във врата на Европа към света и кога реално ще се усети тази промяна?
- Оптимист съм, при това мисля, че това ще се случи скоро. Не мога да посоча срок, разбира се, но мога да кажа, че това трябва да е част от националната ни политика. Трябва правителството да разбира, че това е специален регион и за ролята, която има в развитието на държавата. До момента това не се случва, независимо че имахме по пет-шест министри от Варна. Поне кметовете на черноморските общини споделят, че не са видели никакво по-специално отношение или че нещата са ставали по-леко или по-интензивно, а напротив. Остава ни да разчитаме на депутати ни, че ще окажат някакъв натиск за реализирането на политика, насочена към региона. Не се и съмнявам, че те имат това желание.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Чанка Коралска е временно изпълняващ длъжността кмет на Бургас
Община Бургас ще поиска от държавата да стопанисва този път
Първите крачки за изграждането на етажен паркинг във "Възраждане"...
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).