Семир Абумелих: Бъркотията в здравеопазването продължава да е същата

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
15:37 / 07.03.2013
656
"Ако не се обърне внимание на проблемите, които стоят пред болниците в областта ние ще продължаваме да търсим своите права. Ще настояваме за оставката на директора на Националната здравноосигурителна каса, Пламен Цеков". Така коментира председателят на Сдружението на бургаските болници Семир Абумелих новината за връщане на старата методика на разплащане.

По думите му, бъркотията в здравеопазването продължава да е същата. Абумелих смята, че въпреки връщането на старата методика, положението за болниците не става по-различно, тъй като се въвеждат 5% допустимо превишаване на прогнозния бюджет.

"Ние нямаме личен проблем с директора на Здравната каса. Настояваме за справедливост. Искаме да се заплаща за лечението на пациентите, независимо къде са избрали да се лекуват щом са платили здравните си осигуровки. Ние сме изпълнили стандартите, излекували сме пациенти. Редно е да бъде заплатено за това лечение", коментира Абумелих.

От сдружението на бургаските болници, обмислят да дадат и предложение как най-добре да се разпределят средствата на пациентите - без да се увеличават здравните вноски или да се затрудняват пациентите и болниците.

"Искаме парите наистина да следват пациента. В момента нашето предложение се подготвя. Предстои да бъде изпратено на Здравната каса. В общи линии нещата стоят както следва: в страната има определен брой хора, които са платили своите осигуровки, сумата е "х"; тази сума се разделя по брой население, което е здравноосигурено и излиза реално по колко пари се полагат на всеки едни от нас. От цялата сметка излиза примерно, че за всеки българин се полагат по 250 лева за лечение на година. Оттам тези пари трябва да се разпределят според броя здравноосигурени по населени места. Ако за областта те са 300 000 хиляди бюджетът за областта ще се получи като този примерен брой се умножи по 250. Ако бургазлията обаче реши да отиде да се лекува в София, тези 250 лева се вземат от нас и се дават на софийска област", обясни председателят на сдружението.

Той смята, че ако една болница не може да върши качествено своята работа, съвсем логично е да й вземат бюджета, защото хората ще отиват на други места - Пловдив, Варна, София.

"Това е едната стъпка. Ние искаме и много сериозен контрол върху болници. Трябва обаче някой сърдечно да седне и да оправи нещата в сферата на здравеопазването", категоричен бе Семир Абумелих.

Източник: Радио "Фокус"


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day
Затварят за дълго време тази улица в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).