Семействата на съкратените корабостроители без храна и ток за празниците

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
09:32 / 30.12.2013
1153
Без храна, топлина и ток и без планове за бъдещето посрещнаха празниците 150 семейства на съкратените служители от корабостроителницата в Бургас.

Те са получили само по една от дължимите им шест заплати. "Получихме парите си за септември, след като покрихме задълженията си, останаха пари за скромно посрещане на Коледа. Празниците вече не ни интересуват толкова много", обясни в ефира на bTV един от съкратените работници, който има 32-годишен стаж в корабостроителния завод и се грижи за съпругата си инвалид.

Преди повече от седмица бе обявена процедура по несъстоятелност на "Бургаска корабостроителница" с назначаване на временен синдик, за да могат съкратените работници да получат обезщетение от Националния гаранционен фонд. Продължават преговорите за осигуряване на работа и създаване на оздравителен план.

"Най-рано се очаква на 15 януари да получим обезщетение. Трудно се справяме с мъжа ми, който работи на 4-часов работен ден в Общината", обясни жена.

"Бъдещето не се вижда - аз съм в този завод от 40 години, бяхме около 2000 човека, този завод беше всичко за много хора. Болното е, че бяхме съкратени, изхвърлени, изритани. Заводът беше буквално затворен за часове. Нямаме надежда", сподели друг работник.

Негов колега изрази благодарност към институциите, които са оказали съдействие на съкратените служители да получат поне по една заплата, но подчерта, че след Нова година му предстои да търси работа.

На 5 януари съкратените служители на корабостроителния завод излизат на нов протест. Досега те така и не успяха да накарат новото ръководство да разговаря с тях.

 


Виж коментарите (1)

Още по темата (45):
13.03.2014 Продават "Бургаски корабостроителници" и на части
11.02.2014 Инвеститори с 5-годишен оздравителен план за корабостроителницата
03.02.2014 Съкратените корабостроители продължават с протестите
29.01.2014 Корабостроителите внасят днес сигнала до прокуратурата
24.01.2014 Съкратените: Фалитът на Бургаската корабостроителница е умишлен
24.01.2014 Съкратените корабостроители подготвят сигнал до прокуратурата
Още новини от Новини от Бургас:
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day
Затварят за дълго време тази улица в Бургас
Интересно събитие предстои в Бургас
Младежи от Бургаско пътуваха безплатно в Европа с инициатива на Е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).