Сектор за лечение на СПИН ще бъде открит в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:06 / 03.11.2009
652
Сектор за лечение на СПИН ще бъде открит към Инфекциозното отделение на Бургаската многопрофилна болница, съобщи координаторът на програмата за превенция и контрол на ХИНВ/СПИН на Министерството на здравеопазването за Бургас д-р Ивайло Димитров. За тази цел е закупена апаратура на стойност 200 000 евро, с която ще бъде подпомогната дейността на специалистите в отделението. Апаратурата е за измерване нивото на увреда на имунната система. Бъдещият сектор по СПИН ще разполага и с два апарата и друга специализирана медицинска техника. „Така МБАЛ ще може да откликне адекватно

на нуждите на ХИВ-позитивните и за съжаление вече болни наши съграждани. Другото много важно е, че в този сектор към МБАЛ ще бъде предоставена и терапията на хората, които вече са развили болестта СПИН ", каза д-р Ивайло Димитров.

В Бургас „Програмата за превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерството на здравеопазването се реализира в пълна степен, каза д-р Димитров. „От тази година се работи и със затворниците, защото се оказа, че там мъжете не ползват презерватива и това се превърна в проблем:", допълни д-р Димитров. По думите му хората вече са добре информирани по проблемите на болестта и те вече съвсем свободно търсят консултация със специалист. „Това, с което хората все още не са наясно, са начините на предаване на болестта. Митове са това, че вирусът може да се хване от басейн, от общи прибори за хранене, както и от ухапване на комар. По този начин не може да бъде хванат. Начините са кръвнопреносим и половопреносим", уточни специалистът.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).