Само около 50 майки протестираха пред Общината

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
14:51 / 22.10.2012
1005
Бургаските майки се събраха пред сградата на Община Бургас, с което подкрепиха своите съмишленици от цялата страна, които организираха национален протест, подпален в социалните мрежи. Част от исканията на протестиращите са насочени към увеличаване на майчинството и детските надбавки както и за подобряване на условията в яслите и детските градини.

"Не обричайте децата на бедност" и "Повече за бъдещето на България" бяха част от лозунгите издигнати от бургаските майки. Почти всички се заканиха, че ще се включат и в следващи протести, ако исканията им не бъдат чути. Въпреки разгорещените дискусии и привидно добрата организация в социалните мрежи, пред Община Бургас се бяха събрали около 50-ина майки с колички и само няколко смели татковци.

Протестиращите от цялата страна все още не са формулирали ясни и конкретни искания, които да бъдат представени на съответните институции, споделиха млади родители от Бургас. Очакваше се на площад "Атанас Сиреков" да се съберат поне 500 души.

"240 лева не стигат за почти нищо. Успявам да купя само памперсите, малко храна и дрехи. Давам по 43 лева за яслата. На ден отиват по около 10 лева за едно дете. Не съм съгласна със случващото се. Надявам се този протест да има ефект", сподели Весела Шопова, която се включи в протеста. Месечното обезщетението за отглеждане на дете до 2 години е 240 лв. Проектобюджетът за 2013 г. не предвижда увеличение на тази сума. 35 лева остават и детските надбавки за месец. Майките призоват към обвързване на обезщетението за отглеждане на дете до 2 години с минималната работна заплата, както и увеличение на детски надбавки и получаването им от всички деца, без обвързване с минимален доход на член от семейството. Част от протестиращите настояват и за промяна в Кодекса на труда, които да дават повече права на работещите майки с деца под 8 години.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).