Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Само 3% от хотелите в България са сертифицирани по качество
Автор: Екип Burgas24.bg 15:00 / 08.09.2009Коментари (0)631
93 от около общо 3015 обекта за подслон, занимаващи се с хотелиерство и ресторантьорство имат сертификати за качество ISO: 9001 - 61 обекта, за система за управление на безопасност на храните ISO: 22000 - 13 обекта и за НАССР ("Анализ на опасностите и контрол на критичните точки") - 19 обекта. Това е около 3% от общата бройка и показва един доста малък процент на сертифицираните в бранша. Резултатите са от проучване на СЖС България за сертифицираните хотели на територията на страната. Проучването е предизвикано от зачестилите през този сезон коментари и незадоволителни оценки на обслужването и условията от страна на туристите. Използвани са данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2009г. в България за регистрираните средства за подслон - хотели, гостоприемници, хижи и т.н. - са 3015; данните на сертифициращата компания СЖС и информация от Сдружение Клуб 9000.

Сертификацията по НАССР ("Анализ на опасностите и контрол на критичните точки") не е задължителна според българското законодателство, но е важен критерий за добри практики в хотелиерския бранш, тъй като системата се концентрира върху предотвратяване възникването на опасности, които биха застрашили здравето или дори живота на клиентите.
Едни от най-важните фактори за удовлетвореност на клиента по време на почивка са условията на хотела, хигиената, кухнята, която предлага хотела и личната безопасност на почиващия, според експертите и дългогодишния опит на компанията. Факторите са класифицирани така от самите потребители на хотелски услуги.

„За да отговорят на тези изисквания хотелиерите ще започнат да се обръщат към комплексни услуги за управление на качеството на предлагания продукт. Например, необясним и обезпокоителен е фактът, че почти няма комплекси за отдих, които да правят изследвания за опасни бактерии, но пък е окуражаващо, че с всяка изминала година се увеличава броят на сертифицираните компании в сектора." - коментира Анелия Андреева, началник на отдел Потребителски стоки в СЖС България.

На базата на химични изследвания и микробиологични анализи сертификатите, издадени от СЖС гарантират за качество, висока хигиена, безопасност на храните, посредством глобална програма за мониторинг на хигиената. Тези сертификати свидетелстват и за грижа към околната среда, която става все по-важна за почиващите и за обществеността. Посредством анализите, предоставени от СЖС България се установява наличието на опасни бактерии като легионелата във вентилационните системи или водите в басейните на хотелите, а използването на „мистериозен гост" дава ценна и важна информация, както и насоки за качеството на обслужване.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2024
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: