СДС стартира акция: „Бургазлии срещу ГМО”

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:35 / 21.02.2010
560
С акция „Бургазлии срещу ГМО" СДС-Бургас се включи в националната кампания "България - свободна от ГМО", съобщиха от партията. Хиляди информационни листовки за опасността от генно модифицираните организми раздадоха представители на политическата сила в цяла Бургаска област. От партията в града съобщиха още, че замислят организирането на подписка "Бургазлии срещу ГМО", която ще връчат на председателя на парламента Цецка Цачева. "Очакваме законодателят да вземе правилно решение и да не допусне генно модифицираните организми да залеят българския пазар", сподели председателят на местната организация Вълчо Чолаков.

От СДС предлагат и промени в Закона за храните, свързани с ГМО. От партията настояват обозначението върху всеки продукт, съдържащ генно модифицирани организми, да се отбелязва върху опаковката с размер, не по-малък от 20 процента от нея и продажбата на храни, съдържащи ГМО, да става на отделни, ясно обозначени търговски площи.

СДС се обяви и за пълна забрана на производството на детски храни с ГМО, както и на разпространението и продажбата на хранителни продукти с ГМО около детски градини и училища.
Председателят на партията Мартин Димитров заяви пред медиите преди дни, че СДС иска да инициира общоевропейски дебат за влиянието на тези организми върху човешкото здраве, а Европейската комисия трябва да финансира мащабни изследвания по въпроса. Той нарече бъдещия мораториум върху освобождаването в околната среда и отглеждането с всякаква друга цел на ГМО в България "измислена мярка", която може да бъде отменена при всеки един лобистки натиск.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Нещо ново тръгва от Бургас
Чанка Коралска е временно изпълняващ длъжността кмет на Бургас
Община Бургас ще поиска от държавата да стопанисва този път
Първите крачки за изграждането на етажен паркинг във "Възраждане"...
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).