Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
СДС Бургас иска депутатска намеса срещу опашките за годишни отчети
Автор: Екип Burgas24.bg 13:08 / 23.06.2010Коментари (0)1150
© Burgas24.bg
Спешна законодателна промяна, която да сложи край на огромните опашки пред Агенциите по вписвания предприе СДС-Бургас. Сините са натоварили депутатите си да внесат промяна в закона, която да спести нерви и пари на бизнесмените. Законодателната инициатива тръгва от СДС-Бургас след многобройни сигнали от нейни членове и симпатизанти за висенето пред Агенцията по вписвания за подаване на годишни финансови отчети (ГФО).

Според чл.40 от Закона за счетоводството и чл.6, ал.3 от Закона за търговския регистър, пререгистрираните фирми трябва да подадат годишните си финансови отчети до 30 юни. Същото от тях изисква и Законът за счетоводството.

Фирмите, пререгистрирани до края на годината, подават тези отчети в тримесечен срок от пререгистрацията. От следващата година всички търговци ще бъдат длъжни да обявявят ГФО в Търговския регистър. Държавната такса за обявяване е 50 лв.,плюс банкова такса 2 лв. Голяма част от търговците, вписани в Търговския регистър, трябва да ползват услугите на адвокат. Хонорарът върви от 50 до 150 лв. Това прави около 200 лв. разход на търговец, като се има предвид, че същата информация фирмите подават в НАП или Националния статистически институт.

Така на държавната администрация се плащат около 65 милиона лева само от такси, са сметнали сините. В същото време търговци, които не упражняват дейност, не са освободени нито от подаването на отчетите, нито от таксите.

Сините предлагат от Агенцията по вписванията да изискват нужната информация по служебен път от Националния статистически институт, където търговците предварително са я подали. Така на бизнеса ще се спестят освен разходи за такси, нерви и време, които губят от висенето по опашките.

СДС негодува и срещу глобите за неподаване в срок на отчетите, които стигат до 3000 лв. "Това е повече, отколкото парични гаранции за лица, задържани за сериозни престъпления, с повдигнати обвинения за стотици хиляди левове", изтъкват сините.

"Предлагаме предприятията неподлежащи на одит, които вече са подали информация в НАП и НСИ да не подават годишни отчети. На практика държавата изисква от фирмите данни, които тя вече има, което липса на всякаква координация и губи време и пари на хората", казва общинският председател на СДС-Бургас Вълчо Чолаков. Предложението на СДС е внесено светкавично в Националния изпълнителен съвет (НИС) на СДС и се очаква депутатите да вземат становище по него, защото трябва да се действа в изключително кратки срокове.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2024
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: