С новите стандарти за месни продукти цените им ще се повишат между 30 и 40%

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (8)
14:33 / 08.08.2010
622
От 2 август влязоха в сила 9 стандарта за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо. Продуктите, които отговарят на изискванията ще носят наименованието "Стара планина". В тях не може да се влага соя, картофено нишесте, фибри и др. Регламентирано е и процентното съдържание на сол.

Въвеждането на новите стандарти ще повишат не само качеството, но и цените. Очаква се килограм кайма и кебапчета да струват 7-8 лв.

Месопреработвателите приветстват приемането на стандартите за производство на продукти от свинско, птиче и говеждо месо, защото, според тях, по този начин ще се въведе ред в сектора. След отпадането на БДС през 1999 г. месопреработвателите са имали право да си разработват собствени технически параметри на производство - с различно качество и съдържание на вложените продукти. Единственото задължителното изискване е било безопасността да е гарантирана.

Въвеждането на утвърдените стандарти ще доведе до чувствително увеличаване на качеството, но и цената на месните изделия Стара планина ще нарастне средно с 30-40%.

Трайните варено-пушени колбаси ще струват около 13-14 лв. Въвеждането на наименованието Стара планина защитава изборът на потребителите, защото гарантира, че стоката е 100% от месо, без соя и консерванти.

При производството на продуктите задължително ще има присъствие на ветеринарни лекари, които ще гарантират изискваното съдържание по утвърдените стандарти.

Източник: Ekipnews


Виж коментарите (8)
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).