С 3- 3.5% скача заболеваемостта от рак в Бургаски регион

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:36 / 04.02.2010
12180
С 3- 3.5 % средно годишно се увеличава заболеваемостта от рак в Бургаски регион. Това съобщи директорът на междуобластният център д-р Радостин Дичев.
През изминалата 2009 г през стационара са преминали 8152 пациенти, през консултативните кабинети- над 37 хиляди,а диспансеризираните за наблюдение са - 18 хиляди болни. Статистиката сочи, че за последните 3-4 години пациентите преминали за лечение през бургаския стационар са се увеличили с 10 %.

Според д-р Дичев причините за това са основно застаряването на населението. Бургаска област е със средната за страната заболеавемост. Има определени видове онкологични заболявания, които са с по-висока честота сред новорегистрираните болни в региона - Рак на маточната шийка, Карценом на простата, кожния карценом.

Според специалистите в Бургас, както и в страната добре е застъпена доболничната помощ, диагностицирането. Използват се съвременни медикаменти за лечение. Проблем има с апаратурата за лъчелечение, която е особено скъпа.

По думите на д-р Дичев особено важно е да се спомене в деня за борба с онкологичните заболявания за профилактиката.Сред хората е важно да се прилага първичната и вторичната профилактика. Първичната профилактика е самото предпазване от факторите, които спомагат да поява на онкологичното заболяване или пък подпомагащи по-ранната клинична изява. Факторът с най-голяма значимост е тютюнопушенето.

Установено е, че ако не се пуши смъртността от рак ще намалее със 60 %. Тютюневият дим е причина за много онкологични заболявания, като при някои от тях е над 95 %. При рака на белия дроб основна причина е тютюнопушенето( при 55 на сто от регистрираните случаи), при рак на стомаха, ларинкс, хранопровод, дори на рака на маточната шийка, защото там намалява локалния имунитет.

Лекарите препоръчват, за да се предпазим от онкологични заболявания- да не се пуши, да не се злоупотребява с алкохол, да се прилага един добър хранителен режим, което ще рече избягване на мазни ои консервирани храни, много подправки. В менюто трябва да се включат задължително много плодове и зеленчуци. Да се прилага висока или умерена двигателна активност, поддържане на нормална телесна маса, избягване на продължително излагане на пряка слънчева светлина, избягване на безразборни сексуални контакти ( за предпазването от рак на маточната шийка).

Според онколози профилактиката е по различен начин застъпена сред различните слоеве на обществото.Хората с по-високо образование и социален статус, много по-често отделят средства и внимание на профилактичните прегледи, защото това е път към добро здраве, което им дава възможност за добър социален и професионален живот.
При тези хора рядко се среща късна диагностика. Ако има такава- то тя е поради немарливост или страх.

При хората от по-ниските социални слоеве, малцинствените групи диагностицирането е в последните, критични фази на заболяването.

Особено важен за ранното диагностициране на онкологичните заболявания е скринингът, при който се хващат заболяването пред да се появят симптомите му, самото лечението тогава става аълеч по-поносимо по отношение и на биологичен и финансов аспект.

При ракът на маточната шийка България стои на много заден план. В световен мащаб се нареждаме сред „ развиващите се страни".Недопустимо е да има в трети и четвърти стадий толкова много новорегистрирани пациенти. Като причина- ниската здравна култура.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).