Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
С 3- 3.5% скача заболеваемостта от рак в Бургаски регион
Автор: Екип Burgas24.bg 15:36 / 04.02.2010Коментари (0)12180
©
С 3- 3.5 % средно годишно се увеличава заболеваемостта от рак в Бургаски регион. Това съобщи директорът на междуобластният център д-р Радостин Дичев.
През изминалата 2009 г през стационара са преминали 8152 пациенти, през консултативните кабинети- над 37 хиляди,а диспансеризираните за наблюдение са - 18 хиляди болни. Статистиката сочи, че за последните 3-4 години пациентите преминали за лечение през бургаския стационар са се увеличили с 10 %.

Според д-р Дичев причините за това са основно застаряването на населението. Бургаска област е със средната за страната заболеавемост. Има определени видове онкологични заболявания, които са с по-висока честота сред новорегистрираните болни в региона - Рак на маточната шийка, Карценом на простата, кожния карценом.

Според специалистите в Бургас, както и в страната добре е застъпена доболничната помощ, диагностицирането. Използват се съвременни медикаменти за лечение. Проблем има с апаратурата за лъчелечение, която е особено скъпа.

По думите на д-р Дичев особено важно е да се спомене в деня за борба с онкологичните заболявания за профилактиката.Сред хората е важно да се прилага първичната и вторичната профилактика. Първичната профилактика е самото предпазване от факторите, които спомагат да поява на онкологичното заболяване или пък подпомагащи по-ранната клинична изява. Факторът с най-голяма значимост е тютюнопушенето.

Установено е, че ако не се пуши смъртността от рак ще намалее със 60 %. Тютюневият дим е причина за много онкологични заболявания, като при някои от тях е над 95 %. При рака на белия дроб основна причина е тютюнопушенето( при 55 на сто от регистрираните случаи), при рак на стомаха, ларинкс, хранопровод, дори на рака на маточната шийка, защото там намалява локалния имунитет.

Лекарите препоръчват, за да се предпазим от онкологични заболявания- да не се пуши, да не се злоупотребява с алкохол, да се прилага един добър хранителен режим, което ще рече избягване на мазни ои консервирани храни, много подправки. В менюто трябва да се включат задължително много плодове и зеленчуци. Да се прилага висока или умерена двигателна активност, поддържане на нормална телесна маса, избягване на продължително излагане на пряка слънчева светлина, избягване на безразборни сексуални контакти ( за предпазването от рак на маточната шийка).

Според онколози профилактиката е по различен начин застъпена сред различните слоеве на обществото.Хората с по-високо образование и социален статус, много по-често отделят средства и внимание на профилактичните прегледи, защото това е път към добро здраве, което им дава възможност за добър социален и професионален живот.
При тези хора рядко се среща късна диагностика. Ако има такава- то тя е поради немарливост или страх.

При хората от по-ниските социални слоеве, малцинствените групи диагностицирането е в последните, критични фази на заболяването.

Особено важен за ранното диагностициране на онкологичните заболявания е скринингът, при който се хващат заболяването пред да се появят симптомите му, самото лечението тогава става аълеч по-поносимо по отношение и на биологичен и финансов аспект.

При ракът на маточната шийка България стои на много заден план. В световен мащаб се нареждаме сред „ развиващите се страни".Недопустимо е да има в трети и четвърти стадий толкова много новорегистрирани пациенти. Като причина- ниската здравна култура.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: