Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Руснаци купуват имоти от закъсали нашенци в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 12:15 / 17.08.2011Коментари (0)2025
© Burgas24.bg
Търсенето на жилища в Бургас се засилва, но засега няма сигнали предлагането да се свива.

"Напротив - все повече хора излизат на пазара като продавачи. Основно се разделят с излишни имоти и след това погасяват кредита си или помагат на свои задлъжнели близки. При тези високи лихви малко бизнеси могат да издържат", коментира Стефка Томова, управител на агенция "Явлена Бургас".

Напоследък руснаците поглеждат по-сериозно към главния център на Южното Черноморие. Купуват имот основно за собствено ползване, като търсенето не е ограничено в определени квартали. За всеки район имало пътници.

Бургас за разлика от курортите Слънчев бряг и Свети Влас предлага условия за целогодишно обитаване. Явяват се руснаци не само от Москва, а и от други краища на страната като Новосибирск и Санкт Петербург.

"Хубаво, че ги има руснаците. Ако влезем в Шенген, това ще опрости визовия режим и потокът от туристи и кандидат-купувачи ще се увеличи", коментира Стефка Томова.

В анализ на "Форос" се твърди, че жилищният пазар в Бургас показва първи индикации за стабилизация. Макар и колебливо, той навлиза в равновесна точка по отношение на търсене, предлагане и цени. За последната година продажните цени в града са паднали с 10%, достигайки най-ниската точка за последните 5-6 години, се казва в доклада.

По данни на местната служба по вписванията за първата половина на годината са сключени 2817 покупко-продажби на имоти. Това е ръст с 36% спрямо същия период на 2010 г. Значи пазарът е жив.

"Още е рано за стабилизация, категорично. Не и при тези високи лихви по ипотечни кредити. Все още купувачите определят цените. А до края на годината очаквам на пазара да излязат още закъсали собственици, закупили имоти през 2007-2008 г.", е мнението на Стефка Томова.

"Рано е за стабилизация на пазара. Банките са предпазливи. Раздвижване има, но главно в нискоценовия сегмент - до 40 000 - 50 000 евро. За тези пари може да се купи двустаен апартамент, както и тристаен в по-краен квартал. Предлагането е достатъчно, има хора, които се нуждаят от бърза продажба", коментира и Румяна Георгиева, управител на "Инфомакс".

Данните за реално сключени сделки на трите агенции показват, че спадът на цените продължава. Според "Явлена" с най-бързи темпове поевтинява недовършеното строителство. Спрямо второто полугодие на 2010 г. спадът е между 13 и 32%. Панелните апартаменти в "Меден рудник" са поевтинели с 25% през първото полугодие на т. г. до средно 300 евро/кв. м.

Анализът на "Инфомакс" потвърждава, че най-големият спад е при имотите без акт 16. От компанията отбелязват, че има райони, където тухлените и панелните жилища поскъпват - "Братя Миладинови", "Лазур", "Славейков".

Данните на "Форос" показват, че най-търсени са двустайните апартаменти с площ около 60 кв. метра и цена между 25 000 и 40 000 евро. Като най-предпочитани райони се открояват "Възраждане", "Лазур", център и "Братя Миладинови".

Заради изгодните цени голям интерес има и към кв. "Меден рудник". Тъй като инфраструктурата е рисков фактор за квартала, покупки се реализират само ако клиентите са сигурни, че няма проблем с канализацията.

Източник: в. "Труд"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: