Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Румен Желев: Взели сме гората назаем от децата си
Автор: Екип Burgas24.bg 10:31 / 03.04.2012Коментари (0)782
©
До края на седмицата служителите в горските стопанства и лесничейства в страната отбелязват седмицата на гората. Тази година мотото на седмицата е адресирано към децата. Тази година за 87-ми път в страната ни се чества седмицата на гората, а мотото е "Гората за децата", каза председателят на УС на Югоизточно държавно горско предприятие Румен Желев.

"Това е едно от най-хубавите лога. Преди години някой беше казал, че гората сме я взели назаем от нашите деца. Трябва да се отнасяме към нея с грижата на добър стопанин, за да може да я има и за тези, които идват и след нас, а и не само заради това. Логото го научихме малко по-късно, но бяхме решили тази година в териториалния обхват на Бургаска област да насочим мероприятията към подрастващите. Започнахме поредица от срещи с учащи от първи до дванадесети клас, включително и в детските градини, където децата подготвят различни програми за гората, рисуват, рецитират стихове. Те са изключително ентусиазирани и сладки", каза Желев.

Той допълни, че в рамките на седмицата на гората заедно с подрастващите ще бъдат ще бъдат организирани редица залесявания. Предимно това е в дворовете на училищата и детските градини, а след това самите деца се грижат за посадените дръвчета. "Надявам се по този начин да възпитаме у тях любов към природата и правилно отношение. По-малко тази година ще има почерпки, а повече залесявания и походи в гората, почистване на територии. Така ще бъде на територията на цялото Югоизточно държавно предприятие със седалище в Сливен", каза Желев. Той допълни, че през последните години се забелязва тенденция да се появяват все повече групи от млади и интелигентни хора, които ценят и пазят гората, но броят на тези, които се отнасят безотговорно към това богатство не намалява.

"Като цяло има и много изключения, но забелязвам, че българинът продължава да оставя мръсна диря след себе си, когато отиде в планината. Много хора вече не го правят и се надявам този процес да продължи, и по някакъв начин с нашите изяви да катализираме процеса и отношението към гората да се промени в правилната посока", каза Желев. Той припомни широко разпространената притча за това как Господ създал България. Тъй като забравил да създаде страната ни и подсетен от един от Архангелите, той й дал цялата природна красота - планини, море, реки, равнини. България станала по хубава от рая и за да възстанови равновесието Бог създал българина.

"Надяваме се тази притча да остане в миналото, но за да разговарям с вас съм спрял на една отбивка и ми става болно. Това не е отбивка, а едно нерегламентирано сметище. Пълно е с найлони накичени по храстите, с хвърлени гуми. И това са пътищата на почти цяла България. Ужасно и срамно е. Позор", каза Румен Желев. За жалост обаче тази картина с торбичките и отпадъците я рисуваме самите ние, а след това е непрекъснато пред очите ни. Виждат я и гостите на нашата иначе красива страна. Желев честити Седмицата на гората на колегите си от цялото горско съсловие и на всички, които обичат гората."Надявам се те да стават все повече", допълни още Румен Желев.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Олиото стигна цената на зехтина
Бури и градушки 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: