Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Румен Желев: Нуждаехме се от нов закон за горите
Автор: Екип Burgas24.bg 10:53 / 09.10.2010Коментари (0)787
© Burgas24.bg
През седмицата Министър Найденов представи новия проектозакон за горите, който бе изготвян близо година. Становището си даде директорът на Регионално управление по горите в Бургас Румен Желев, като разкри кои според него са силните пунктове на новия закон и какво ще последва от него.

- Г-н, Желев, след като стария закон за горите е преправян 42 пъти от приемането си какво мислите за новия проектозакон за горите?
- Не знаех колко пъти е променян стария закон. Знаех, че е променян ен брой пъти и е кърпен, кърпен и е станал по-кърпен и от Васко Кръпката. Становището ми е положително, защото това беше закон, който мина така както според мен трябва да минават всички закони т.е имаше обсъждания, на проектотекстовете. Всеки един от лесовъдската колегия имаше възможност да погледне работните текстове, да де мнение, да направи предложение, да каже своята оценка. Работната група вървеше по места, не беше извършено това само формално. Работната група идваше тука събирахме колегията. Надявам се, че ще стане един много добър закон. Самия факт, че е минал безпроблемно на вътрешно ведомствено обсъждане и не е срещнал никакъв отпор и от финансовото министерство, което се води най-големия препъни камък говори, че закона наистина е добър.

- Как го определяте Вие?
- Това ще бъде един много актуален, работещ и добре синхронизиран с европейското законодателство закон. За база е послужил баварския модел, който е добре приложим за нашите условия. Разбира се има и някои леки промени. Надявам се, че и когато влезе в сила ще започне да работи още по-добре. Закона е добър, но за да работи той всеки закон има правилник за приложението му. Този закон обаче замисъла е такъв, че да няма такъв правилник, сега ще имаме наредби. Много е важно и наредбите да бъдат направени толкова добре колкото е и закона, защото може да стане, така че да го компрометират.

- За първи път се разделя контролната от стопанската дейност това до какво ще доведе?
- Имало е и в миналото подобни опити, които не са се развивали добре. Сега ще бъдат създадени и шест нови държавни стопански предприятия, разположени на шестте икономически района на страната. Ще има освен това и регионални инспекции или дирекции, които ще бъдат на пряко подчинение на Изпълнителна агенция по горите. Дирекциите ще имат чисто контролни функции и няма да имат нищо общо със стопанската дейност и няма да бъдат зависими от нея, т. е те ще бъдат на бюджет и няма тяхното заплащане да бъде обвързано с резултатите на предприятието. По този начин избягваме всякаква обвръзка, контрола трябва да бъде независим.

- А ще позволява ли заменки?
- Законът не позволява заменки на територии включени в НАТУРА 2000. Tой не позволява заменки и по закона за Черноморското крайбрежие на имоти категория А и Б близо до брега на морето, както и на всички видове защитени територии описани в закона за защитените територии. Законът е с ясни и йезуитски текстове, няма членове които могат да се тълкуват по 11 различни начина. Това е най-важното според мен - един закон трябва да е ясен и точен.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: