Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Румен Ангелов: Правителството няма стратегия за защита на туризма от световната криза
Автор: Екип Burgas24.bg 12:30 / 20.10.2008Коментари (0)708
© Burgas24.bg
Световната икономическа криза може да доведе до катастрофални последици за туристическия сектор в България заради съчетанието на усложнената икономическа обстановка и дългогодишната липса на държавна политика в тази област - прогнозира бургаският депутат Румен Ангелов.

Според народния представител дори и последните промени в законодателството водят до забавяне на растежа в сектора заради намерението да се пристъпи към централизация чрез създаване на Национален съвет по туризма. Поредната структура с мудни и неинициативни държавни чиновници няма да защитава успешно интересите на заетите в бранша, които настояват приоритетно да бъдат създадени регионални съвети по туризъм.

В сравнение с масираната агресивна реклама, която се финансира от правителствата на страните конкурентки на туристическия пазар, в България управляващите осигуряват обидно ниски бюджети за популяризиране на родните курорти и възможностите за почивка в тях - твърди депутатът.

Трусове в туристическия сектор у нас ще причинят и увеличаващите се лихви по кредите, които заетите в бранша вече трудно обслужват. Допълнителен генериращ фактор за нисък растеж в туризма е стагнацията в международен мащаб, която води до промяна в нагласите на потребителите. Според икономически анализатори заради рецесията хората в Европа започват да ограничават разходите си, наример за покупки на мебели и почивки в чужбина. Това неминуемо ще доведе до отлив на чуждестранни туристи, макар че този факт се неглижира - коментира Румен Ангелов.

Депутатът смята, че продължаващата незаинтересованост на държавата за осигуряването на добра инфраструктура и комуникации може да изиграе ролята на фатален удар върху родния туризъм в условията на ожесточаваща се конкуренция за оцеляване на този пазар.

Правителството трябва категорично да подкрепи българския туризъм, при условие че само за осемте месеца на 2008 год. печалбата от него е 1 500 000 000 лв. Ето защо постъпленията от туризма в хазната не трябва да се преразпределят за други нужди, а част от тях да се използват за масирана реклама в международните туристически борси - предлага Румен Ангелов. Народният представител настоява да се даде зелена светлина пред създаването на регионални съвети по туризъм, които ще могат много по-бързо да локализират проблемите и да ги решават по места.

Според бургаския депутат премиерът Сергей Станишев и кабинетът му трябва отсега да заложат в бюджет 2009 средства за инвестиции в инфраструктурата, пътища , еленергия, пречиствателни станции и комуникациите, за да гарантират оцеляването на туризма.

Най-важното по време на тази икономическа криза е правителството да предприеме изпреварващи мерки, подобни на взетите в САЩ и в ЕС, за да може туристическият сектор да ползва финасов ресурс от банковата система. Само това би му позволило да преодолее кризата.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: