Ромите от Горно Езерово ще бранят незаконните си домове

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:08 / 28.08.2009
922
Ромите от бургаския квартал Горно Езерово, чиито жилища предстои да бъдат съборени, ще използват всяка една възможност да запазят домовете си. Пред заплахата да се озоват на улицата, те дори обмислят като крайна мярка, ако в гетото нахълтат багерите, да се барикадират в жилищата си и по този начин да възпрепятстват събарянето им.

200 постройки, обитавани от ромски семейства в бургаския квартал Горно Езерово, бяха обявени за незаконни. По предписание на Регионалната дирекция по строителство и контрол обектите трябва да бъдат съборени. Решението на дирекцията се основава на факта, че ромите са построили незаконно бараките си върху общинска и частна земя. Обитателите на въпросните постройки преди няколко дни получиха писма от дирекцията, в които бяха приканени доброволно да разрушат домовете си. В известията им бе даден и срок, в който трябва собственоръчно да демонтират жилищата си. Посочената дата е осми септември. След това ромите ще останат буквално на улицата, тъй като за тях не са предвидено място, където да се настанят. Това е срокът, в който могат да съборят незаконно построените си домове сами. Ако не се възползват от тази възможност, демонтирането ще бъде извършено от дирекцията, а ромите ще трябва да възстановят разходите.

Въпреки това, до момента живущите в незаконните постройки не са предприели никакви действия по премахването им. Повечето от заплашените да останат без покрив над главите роми са твърдо решени да не напускат жилищата си. Поне докато не им бъде осигурено друго място, където да се нанесат. Те са заявили, че не само няма да разрушат жилищата си, но няма да позволят и на друг да го стори. Дори ако за постигането на тази цел се наложи да се изложат на риск, като бойкотират действията на Дирекцията по строителство и контрол. От фондация „Областен ромски съюз" - Бургас с управител Митко Доков търсят начини за справяне с проблема. На среща в кабинета на Димитър Николов ромските представители трябваше да помолят градоначалника за съдействие. Срещата, предвидена за сряда не се състоя, но за днес е насрочена нова, съобщи ромският лидер.

Източник: в. "Компас"


Виж коментарите (0)

Още по темата (24):
12.11.2010 Ромски лидер: Няма да има етническо напрежение, ако не ни бутат незаконните постройки
29.04.2010 Общината за пореден път изгони незаконно заселили се роми край
Славейков
13.04.2010 Общината периодично премахва незаконните ромски бараки край Славейков
28.09.2009 Голяма част от ромските деца, чийто къщи бяха съборени, не са тръгнали на училище
24.09.2009 Премахнаха 19 от незаконните ромски постройки в "Меден рудник"
24.09.2009 Започна акцията по събарянето на незаконните ромски постройки в "Меден Рудник”
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).