Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Родители на ученици ядосани, искали им пари за банкет
Автор: Екип Burgas24.bg 09:34 / 13.05.2009Коментари (0)1283
© Burgas24.bg
Скандал за пари разтресе бургаското СОУ "Св. св. Кирил и Методий" навръх празника му - 140 години от създаването. Родители подадоха куп жалби в Регионалния просветен инспекторат и до медиите, че директорката на училището Рени Николова накарала класните ръководители на децата да съберат по 5 лв. от родителите и да пазят това в тайна. Парите щели да отидат за коктейла по случай празника на училището в хотел "България".

"Парите са събирани от училищното настоятелство, не от мен и никого не съм карала насила. Не виждам какво лошо сме направили - и други училища празнуват празник, и други правят банкети", заяви Рени Николова. По случая веднага бе назначена проверка на регионалния инспекторат.

Скандал за пари избухна в СОУ "Св.св. Кирил и Методий" навръх празника му - 140 години от основаването. Родители разпространиха писма в медиите и регионалния инспекторат, че директорката на училището задължила учениците да съберат по 5 лв. за празничен банкет в хотел "България".

"Докато класните ни призоваваха най-настоятелно да правим дарения за празника на училището, го приемахме нормално. Но нещата се промениха. Разбираме, че директорката на училище "Кирил и Методий" Бургас е наредила на всички учители да търсят спонсори и да задължат всеки ученик да даде по 5 лв. за коктейл в ресторант. Госпожа Рени Николова ги задължавала да пазят това в тайна", оплакват се още родителите.

Заради писмата инспекторатът назначи светкавична проверка, която да уточни истината. Това не е първата проверка в училището. На всички досега обаче резултатите са били отлични, заяви директорката на СОУ "Св. св. Кирил и Методий" Рени Николова. В писмата си родители изнасят и други факти - как учителите били задължени да отидат на екскурзия, която да им бъдела като премия за края на годината. Парите идвали от бюджета на училището - по 100 лв. на преподавател. Те обаче нямало да се дават на ръка, а учителите били длъжни да се подпишат, макар и да не участват в екскурзията. "Защо не ползват тези пари за банкета?", възмущаваха се родители вчера. На 11-ти май - понеделник, СОУ "Св. св. Кирил и Методий" чества патронния си празник, а заедно с това и 140 години от основаването на училището, което е най-старото и най-голямото в областта.

За целта била организирана пищна програма, която включвала концерт в Дома на нефтохимика и последващ коктейл в хотел "България", на който били поканени много учители, общественици и целия Регионален инспекторат по образование. В знак на протест обаче работещите в инспектората не отишли на него. Комисия от инспектората в момента проверява как стоят нещата с парите, давани за банкета, както и с въпросната екскурзия.

Това не е първият скандал, в който е замесено името на най-старото бургаско училище. В края на януари тази година полицаи бяха принудени да търсят автор на анонимка по отпечатъци от пръсти. Писмото, написано на компютър, бе разлепено на всички дървета около училището и пуснато в пощенски кутии из целия град. То призоваваше да не се записват деца в първите класове на две определени учителки, за да не бъдат тормозени.

В защита на въпросните преподавателки, освен директорката Рени Николова тогава се обяви и зам.-кметицата по образование Йорданка Ананиева. Това обаче е разбираемо, защото преди да бъде назначена в общината, Йорданка Ананиева дълги години работи точно в това училище. "Напротив - записванията не са секнали", заяви тогава тя.

Източник: в. "24 часа - Бургас"




Още по темата: общо новини по темата: 1
30.05.2009 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: