Родители масово искат отпуск заради грипната ваканция на децата им

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:55 / 07.11.2009
1212
Родители на малчугани изпаднаха в истински цайтнот, след като стана ясно, че школата се разпускат. В понеделник офисите на десетки фирми ще останат оголени, тъй като майките масово искат отпуск, за да гледат малките ученици у дома. Другият вариант, към който прибягват някои семейства, е да водят хлапетата със себе си на работа.

Принудих се да заведа сина си в офиса, където заради климатика му се налага да диша многократно по-вреден въздух. Сред колегите също има кашлящи и кихащи хора, които не са излезли в болнични, и рискът детето да се зарази е много по-голям, разказа майка на първокласник. Други пък се принуждават да вземат неплатен отпуск, за да гледат хлапетата у дома или поне да ги закарат на село при баба и дядо. "Принудих се да разреша на няколко от служителките ми да работят от къщи от понеделник, когато децата им ще са в грипна ваканция. Нашата дейност го позволява, но не ми се мисли как ще се справят фирми, където работата не може да се върши от дома", каза собственик на фирма.

От МОМН са препоръчали на учителите да проведат специални инструктажи със семействата как децата да се пазят от грипа, докато са вкъщи. Това включва съвети хлапетата да не се събират на групи, за да си играят по домовете, и да не посещават места, където се струпват много хора - компютърни клубове, кина, заведения. Много от семействата обаче нямат избор, освен да се възползват от бавачката или бабата на съседите, която се нагърбва да гледа повече деца в дните на ваканцията. Така хлапетата отново са в контакт едно с друго и могат да си обменят вируса.

Доста от родителите изказаха и опасения, че малчуганите ще изпуснат учебен материал заради ваканцията и след това трудно ще го наваксат. Зам.-министърът на образованието Милка Коджабашиева обаче успокои, че в програмата има достатъчно "резерви", откъдето може да се компенсират пропуснатите уроци. Това са часовете за упражнения, които обикновено се предвиждат след усвояването на нов урок. Много от тях могат да бъдат съкратени, като учителите наблегнат само на новия материал, максимум с един час за упражняване на усвоените знания, казаха от МОМН.
Според шефката на регионалния инспекторат в София Ваня Кастрева обаче, ако ваканцията се проточи повече от седмица, това ще бъде много рисково по отношение на учебния материал и преподавателите трудно ще насмогнат с уроците. Удължи ли се повече грипната епидемия, вероятно ще се наложи съкращаване на нови уроци, за да успеят преподавателите да приключат годината в срок.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (0)

Още по темата (82):
17.03.2010 Слаб интерес към имунизацията срещу грипа A(H1N1)
08.03.2010 Продължават ваксинациите срещу грип A (H1N1)
07.03.2010 Продължава ваксинацията срещу Свински грип
01.03.2010 Започва ваксинация срещу грипа A(H1N1)
27.02.2010 Идва нова вълна от свински грип
25.02.2010 Започват да ваксинират срещу новия грип A(H1N1)
Още новини от Новини от Бургас:
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).