Спрямо месец септември е отчетено слабо повишение на цените на яйцата (5,9%), рибата (2,3%) и малотрайните колбаси (5,2%). Незначително поскъпване от около 1% се наблюдава при млечните продукти, кренвиршите и шпековия салам. Спад през октомври в сравнение със септември е регистриран при цената на ориза (5,7%), варивата (3-5%) и слънчогледовото олио (3,4%). Без промяна през месеца остават цените на захарта, брашното и каймата.
През октомври цените на всички плодове, предмет на анализ, са се понижили. Най-много са поевтинели лимоните - с 20,3 %. Около 12-13 % е понижението на цените на ябълките и гроздето. Спрямо предходния месец е отчетен е и спад на цената на крушите - 6,7%, и на бананите - с 1,1%.
Краставицата излиза по-солено
Най-голямо поскъпване се наблюдава при оранжерийните краставици - 37,2%, но полските краставици са поевтинели леко с 2,3%. При доматите се наблюдава повишение на цената, като на полските увеличението е 14,5%, а на оранжерийните - 17,7%. Лек спад на цената е отчетен и при чесъна - 2,4%. С 9,7 % е паднала цената на червения пипер през октомври спрямо септември, а на зеления с 3,6%.
Източник: агенция "Фокус"