Рибарите на лов за паламуд, сафрид, чернокоп и зарган по Южното Черноморие

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:43 / 10.10.2011
2757
В момента Агенцията по рибарство и аквакултури в Бургас работи по утвърдения План - график за месеца. Правят се ежедневни проверки по морските пристанища, тъй като в момента очакваме есенния риболов на сафрид и паламуд и служителите на Агенцията са ангажирани предимно с контрола по морските пристанища. Това каза директорът на ИАРА - Бургас Янчо Янев.

Не се изключват и задълженията по язовири и реки. "Основно ангажираността е с черноморските пристанища, тъй като в момента оказваме и съдействие на рибарите по-бързо да извършва контрола. Задълженията на нашите служители са да контролират улова, който се извършва на рибата в Черно море, контролира се уловеното количество риба, както и нейния размер, който трябва да отговаря на утвърдените по закон стандарти. Проверяват се и мрежовите уреди, за които също има утвърден стандарт", обясни директорът на ИАРА - Бургас.

На този етап няма установени нередности. "Проверки се извършват ежедневно, хората спазват закона. В момента не срещаме фрапиращи нарушения. Засега количествата улови, които наблюдаваме спрямо миналата година са малко по-малко. Като основно уловът на паламуд е насочен по Южното Крайбрежие около Царево, Ахтопол и Приморско, а сафрид има и на север. Има улов, вече се появява и чернокоп, зарган. Размерът на паламуда е в рамките на нормалното, появяват се вече добри екземпляри, а сафридът на този етап е малко по - дребен, но е в рамките на утвърденият размер", каза още Янев.

До момента през месец октомври няма заловени бракониери, няколко обаче са били нарушителите през септември по язовирите, допълни той. Това са предимно рибари, извършващи любителски риболов без билет за риболов. Заловени са няколко такива нарушители, бяха им написани съответно актове по Закона за рибарство и аквакултури, посочи Янев.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).