Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Революция в диагностицирането на рак на простатата! Роботът "Мона Лиза" вече е в Бургас
©
България направи сериозна крачка напред в модерната диагностика на рак на простатата с въвеждането на роботизираната система за фюжън биопсия "Мона Лиза“. Вече месец Клиниката по урология на националната онкологична болница "Дева Мария“ в Бургас  прилага най-иновативния метод за ранно откриване на втория по честота рак у нас.

Апаратът за транспарениална  роботизирана фюжън биопсия Mona Lisa DX бе доставен в Бургас в края на август, а през септември Клиниката по урология посрещна екипи от Сингапур и Италия,  които участваха във внедряването на системата Biobot. "Тази технология ще ни позволи да предложим на нашите пациенти по-прецизна и ефективна диагностика, като същевременно минимизираме дискомфорта и риска от усложнения.“ обясниха тогава специалистите уролози от националната онкологична болница "Дева Мария“.

Фюжън биопсията има редица предимства пред класическата биопсия.  Освен, че е насочена специално към зоните с риск от туморни образувания и осигурява взимането на нужните тъканни клетки, тя се извършва с пълна упойка, което я прави абсолютно безболезнена за пациента. С това изследване е почти невъзможно да се пропусне находка. Въпреки че в България има центрове, в които се извършва фюжън биопсия, до този момент у нас не разполагахме с роботизирана система.

Роботът Mona Lisa DX,  който вече работи в Бургас, позволява ултразвук сканиране в реално време и изключителна прецизност при взимане на кор биопсия- точността е до 1 мм. Разполага с  роботизиран водач на иглата, роботизирано позициониране и контрол на дълбочината на биопсичната игла към таргетния кор, автоматично планиране на биопсията- с възможност за корекции на локациите от страна на лекаря, сливане на изображенията от ЯМР и ултразвук, роботизиран водач на трансдюсера. Роботът автоматично засича лезиите и автоматично планира извършването на биопсиите, като лекарят има опция да направи корекция. Всеки биопсичен план е персонализиран, създаден за конкретния пациент чрез съпоставка в образните изследвания, а на база този план роботизираната система управлява позиционирането и дълбочината на иглата. Виртуална точка на въртене осигурява възможност за многократен пробив на иглата през един и същ отвор и позволява пълен обхват на простатата, което от своя страна намалява рискът от сепсис, намалява се дискомфорта от анестезията, а минимално инвазивната технология щади пациента и спомага за по-бързото възстановяване. Специална система позволява на иглата да променя ъгъла си, в случай, че се натъкне на калцификати или образувания с по-голяма плътност и не може да достигне до лезията. За специалистите по урология тази функционалност е от огромно значение, тъй като ръчно е почти невъзможно да бъде направено.

Иновативната технология позволява процедурата да се проведе дори и при пациенти с пейсмейкъри, клаустрофобия или протези, които не могат да направят ЯМР.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: