Ремонтът на най-занемарения бургаски подлез е в разгара си

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (6)
10:27 / 04.05.2011
3313
Веднага след премахване на прогнилия окачен таван, стартираха и строителните дейности по отстраняване на основната причина, поради която най-големият пешеходен подлез в Бургас - "Янко Андонов", се превръща в корито при всеки дъжд, който се изсипе. Спешният ремонт бе разпореден от кмета Димитър Николов след десетки жалби на търговци и жители от комплексите "Изгрев" и "Зорница". Повече от 30 години не е правена дори частична реконструкция на пешеходното съоръжение.

Зейналата огромна пукнатина на асфалта на бул. "Никола Петков" и нарушената хидроизолация под него са предпоставка дъждовната вода редовно да наводнява подлеза и го прави невъзможен за преминаване.

Ремонтните дейности включват демонтаж на старата и прогнила хидроизолация, фрезоване на асфалта, премахване на старите бордюри и тротоарни плочки, почистване на отворената фуга между двете носещи греди в мястото на теча, запълването й с битум, смяна на нарушената хидроизолация с нова 3-пластова и възстановяване на острова и пътната настилка.

За окончателното и трайно прекратяване на наводненията, освен амортизирания уличен участък над подлеза, ремонт ще претърпи и островът между двете платна за движение.
Освен на пътното платно над подлеза, ремонт се извършва и вътре в него. В момента работници демонтират от тавана старото и неработещо осветление и полагат конструкцията на новия окачен таван. Свалени са и изпочупените охранителни решетки.

Дейностите, които предстои да бъдат извършени включват още подмяна на ел. инсталацията, боядисване на стените, отстраняване на графитите от стените, нови осветителни тела, отпушване на шахтите и нови отводнителни решетки. Всички магазини в подлеза ще бъдат боядисани и освежени от самите наематели.

Средствата за ремонта са осигурени от Община Бургас.
Пешеходният подлез е единственият, който свързва двата бургаски комплекса "Изгрев" и "Зорница" и именно поради тази причина оттам ежедневно преминават много хора. Той е построен преди близо три десетилетия и оттогава не му е правен ремонт.

Години наред състоянието му се влошаваше, а честите наводнения и липсата на каквото и да било осветление, ставаха причина за кражби и нападения над минувачите и търговските обекти, намиращи се в него. Десетки са жалбите подавани от граждани относно критичното му състояние, но без резултат до този момент.

За безопасност на минувачите и търговците, ще бъдат възстановени и металните врати на 4-те входа на подлеза, които ще бъдат заключвани в полунощ и отключвани рано сутрин.


Виж коментарите (6)
Още новини от Новини от Бургас:
Криминален тип от Бургас обра 2 пъти една и съща адвокатска канто...
Ето как Бургас ще отбележи Деня на независимостта
Въпреки жалбите: Община Бургас не се отказва от етажните паркинги...
Доживотен затвор за Георги от Бургас, заклал собствената си майка...
Изграждат професионален полигон за пътна безопасност в Бургас
РИК Бургас регистрира първите листи на партии за участие в избори...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).