Ремонтът на Мостика може да приключи предсрочно

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
12:55 / 23.03.2013
3267
Основните ремонтни дейности на мостика и о. Св. Анастасия да приключат преди старта на активния туристически период е амбицията на местната администрация. Това каза заместник-кметът Атанаска Николова. По проект до края на годината трябва да приключат всички дейности.

"През зимата не можеше активно да се работи както по реконструкцията на сградите на острова, така и на мостика. Сега фирмите изпълнители започнаха активно да работят и се надявам да ускорят и да компенсират забавянето от зимата. По договор строително-монтажните работи трябва да приключат този септември, но амбициите са ни основните реставрационни и ремонтни дейности да приключат още през юни, за да може да има някакъв достъп за бургазлии и гостите на града, които искат да посетят и острова и моста. Имаме обещания от изпълнителите да ускорят работа и да приключат преди сроковете си по договор", каза зам.-кметът.

В обхвата на проекта за "Културно-историческото наследство на остров Света Анастасия и град Бургас - атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация", освен реставрация на сградите на острова, които са културно наследство - голямата манастирска сграда, малката такава, магерницата ще стане ресторант "100г назад". В голямата манастирска сграда пък ще има 2-3 килии, които да функционират като хотелски стаи, в малката манастирска сграда също ще има хотелска част.

Николова посочи още, че реставрационните дейности ще започнат месец май, тъй като работата по църквата и манастирската сграда изискват по-добро време, но по останалите сгради където има чисто ремонтни дейности се работи на място. Работи се и по благоустрояването на островното пространство където ще има и сцена на открито, лекарна, подменя се ел. захранването и ВиК инфраструктурата. На място ще има и малка пречиствателна станция.

"Много са задачите, но изпълнителя е представил работната си програма, с която ще навакса зимните месеци и ще финализира през септември. Паралелно с това се подготвя маркетингова стратегия и процедура за доставка на оборудването, което да бъде в полза на презентацията и визуализацията на културно-историческото наследство", обясни Николова.

На о. Св. Анастасия ще има и модерен интерактивен музей, който с помощта на нови технологии ще презентира културно-историческото наследство. Тя уточни, че в същия дух вървят и работите по моста.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (3)

Още по темата (18):
18.03.2014 Вандали потрошиха новия асансьор на Моста
14.03.2014 Ще предлагат сувенири с морска тематика на о."Света Анастасия", Моста и на "Богориди"
30.01.2014 Парадоксален казус с достъпа на хора с увреждания до обновения Мост
09.01.2014 Слагат инфрачервени прожектори на моста
21.10.2013 Отварят Моста до дни, но без пристана
17.10.2013 До края на седмицата ще отворят Моста за свободни посещения на граждани
Още новини от Новини от Бургас:
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day
Затварят за дълго време тази улица в Бургас
Интересно събитие предстои в Бургас
Младежи от Бургаско пътуваха безплатно в Европа с инициатива на Е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).