Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Рекордна посещаемост на басейните с лугата и калта
Автор: Екип Burgas24.bg 15:14 / 29.08.2013Коментари (0)1003
©
Интересен и нетрадиционен за България мониторинг се проведе на 24-ти и 27-ми август на Атанасовското езеро - преброяване на посетителите на басейните с луга и лечебна кал. Мониторингът на посетителите не е практика, често прилагана в България, но методът е задължителен във всички защитени територии в страните от Европейския съюз - национални и природни паркове, биосферни резервати или просто популярни за посещения места сред природата. Следенето броя на посетителите подпомага процеса на управление на туристопотока, показва натовареността на дадено място и предотвратява увреждането на ценни природни местообитания др.

Мониторинг на посетителите на Атанасовско езеро се прави за първи път, и макар избраната точка на преброяване да не от най-важните по отношение на птиците и местообитанията като цяло, мястото на броене - басейните за свободен достъп с луга и лечебна кал, са едно от придобилите изключителна популярност места през последните години в Бургас и особено това лято след подобренията направени от "Черноморски солници" АД. За едни това е забавление и атракция - да се омажеш до уши с кал, за други е надежда за изцеление и лечение на кожни проблеми и заболявания на опорно-двигателния апарат. За всички обаче това е среща с природата и още едно напомняне за връзката ни с нея.

Резултатите се оказаха шокиращи, дори за екипа, осъществил мониторинга - на 24.08 (събота) бяха преброени 2645 посетители, а на 27.08 (вторник) - делничен ден - броят им не бе много по-различен - 2348. Цифрите са далеч по-високи от тези, споменавани до момента като евентуален брой посетители и показват че има много сериозен натиск за територията. Въпрос на допълнителни анализи от страна на стопанина на басейните "Черноморски солници" АД е решението за бъдещето на това място и начина му на функциониране през следващите години.

Мониторингът на посетителите се осъществява във връзка с разработвания План за подобряване на посетителската инфраструктура по проект "Солта на живота" на Българска Фондация Биоразнообразие, финансиран от Програма LIFE+ на ЕС и осъществяван в партньорство с "Черноморски солници" АД и Българско дружество за защита на птиците. В рамките на Плана през следващата година предстои създаването на две интерпретативни екопътеки - за солта и саблеклюна, както и на фотографско укритие.

Мониторингът се извърши под ръководството на Андриана Андреева, експерт "Интерпретация и туризъм" към проекта и с активното съдействие на 12 доброволци от природозащитната бригада "Атанасовско езеро 2013", организирана от БДЗП.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: