По същия начин се вдигнаха цените на храните на едро и преди Великден, когато беше отчетен другия голям пик на индекса - 1,768 пункта.
Кашкавал "Витоша" поскъпва с 1,5 на сто и се продава по 10,13 лева за килограм. Цената на кравето сирене е 4,46 лева за килограм на едро. Яйцата се продават без промяна по 0,15 лева за брой.
Захарта през последната седмица поскъпва с една стотинка и се продава средно по 1,38 лева за килограм. Цената на олиото на едро се повишава с 0,02 лева - до 2,61 лева за литър. Брашното тип "500" поскъпва с една стотинки - до 0,89 лева за килограм.
Обикновената кайма поскъпва 1,9 на сто и се продава средно по 4,85 лева за килограм, а произведената по стандарта "Стара планина" струва 7,62 лева за килограм. Кренвиршите по стандарта "Стара планина" се продават средно по 7,35 лева за килограм.
Оранжерийните домати поскъпват с 4,8 на сто - до 1,95 лева за килограм. Оранжерийните краставици са с 19,3 на сто по-скъпи и се продават също по 2,16 лева за килограм. Картофите поевтиняват с 4,3 на сто и се продават средно по 0,67 лева за килограм. Цената на зелето се повишава с 13,6 на сто - до 0,50 лева за килограм.
Зрелият фасул поевтинява с 0,9 на сто и се продава средно по 2,28 лева за килограм. Цената на чесъна се повишава с 0,4 процента - до 6,87 лева за килограм.
Ябълките поскъпват с 1,0 на сто и се продават средно по 0,97 лева за килограм. Мандарините поскъпват с 2,8 на сто до 1,09 лв. а цената на портокалите се качва с 2,9 процента до 1,08 лв./кг. Цената на лимоните намалява с 4,1 на сто - до 1,39 лева за килограм. Бананите поскъпват с 5,9 на сто до 1,98 лв./кг.
Източник: БТА
Още по темата (24): | |